Задава ли се транспортен хаос по границите на Великобритания?

Липсата на хаос и огромни опашки от чакащи камиони и фериботи по границите на Великобритания след Brexit е измамна и се дължи на забавени доставки заради празниците. Вероятно това спокойствие е затишие пред буря, предупреждава Ричард Балантайн, главен изпълнителен директор на Британската пристанищна асоциация пред Bloomberg Radio.

Винаги е доста тихо след Нова година“, казва още той.

Рискът от образуване на опашки, които да задушат пристанищата през следващите седмици, все още е една от основните грижи на правителството, което се опасява, че търговците не са се подготвили правилно за проверките и допълнителните документи, които е необходимо да представят след Brexit. В най-лошия случай може да се получи така, че да се образува опашка от над 7000 камиона, които да забавят доставките на основни хранителни продукти и лекарства.

Към момента нивото на натовареност на пунктовете е изключително ниско. На пристанището в Дувър, който е един от най-натоварените пунктове, са преминавали средно по 1000 камиона на ден в периода между 07.00 ч сутринта на 31 декември до 07.00 ч сутринта на 4 януари, съобщава говорител на порта. За сравнение, през 2019 г. среднодневно са преминавали по 6500 камиона.

Затишието до голяма степен се дължи на новогодишната нощ. „Компаниите поръчаха необходимите им стоки по-рано в очакване на Brexit, както и след като се получи затварянето на границата с Франция, което предизвика огромен хаос“, казва Алекс Веич, генерален мениджър в Logistics UK. „Истинският тест за договорката по Brexit започва сега. Надяваме се търговията да се върне към нормалните си нива.“

Джон Суолоу, съосновател на Jordon Freight – компания, която се занимава с транспорт на стоки между Великобритания и ЕС, заяви, че е отложил повечето от курсовете на камионите си за две седмици, за да избегне всякакви потенциални пречки и неразбирания около Brexit и е избрал да избягва Дувър, когато е възможно.

Той тобавя, че не е очаквал никакви проблеми тази седмица, но по думите му в понеделник е получил множество обаждания от фирми, които не са наясно с това, че са необходими допълнителни документи за преминаване през границите на Великобритания, въпреки че се постигна сделка по Brexit. Фирмите трябва да попълват митнически декларации въпреки сделката, тъй като Обединеното кралство вече е трета страна.

Източник: https://www.economic.bg/

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *