Заразените с коронавируса в Русия са вече над 3 милиона

Русия прехвърли днес прага от 3 милиона потвърдени случая на коронавирус. Страната е в разгара на втора вълна на епидемията, но властите не планират въвеждане на национална карантина, предаде Франс прес, цитирана от БТА.

Според публикуваните официални данни заразените с вируса сега са 3 021 964, като 54 226 от тях са починали. През последните 24 часа са установени 29 258 нови случая и са починали 567 души.
По официални данни, цитирани от ТАСС, понастоящем в болница се лекуват общо 541 299 души.

От началото на зимата страната ежеседмично регистрира рекорди и в броя на заразените, и при смъртните случаи. Най-засегнати са столицата Москва и Московска област, както и вторият по големина град Санкт Петербург. Обезпокоително е положението също в най-бедните райони, където често не достига медицинско оборудване и предпазни средства.
При все това огласените официални данни свидетелстват за по-ниска смъртност от тази в Западна Европа или САЩ – резултат, с който руският президент Владимир Путин се хвали от месеци. На годишната си пресконференция миналата седмица той изтъкна, че Русия се справя по-добре с пандемията от Запада.

Руските власти обаче включват в статистиката само починалите, при които главната причина за смъртта е КОВИД-19 и това е потвърдено при аутопсия.
През октомври официалната статистическа служба „Росстат“ отчете близо 50 000 смъртни случая повече, отколкото през октомври 2019 г. От март до края на октомври тази година в страната са регистрирани почти 165 000 смъртни случая повече, отколкото за същия период на миналата, от което може да се предположи, че реалните числа са много по-големи от огласеното от властите.

Правителството до момента не въвежда нова национална карантина, за да запази преживяващата трудности икономика и разчита на масова ваксинация на населението с разработената родна ваксина „Спутник V“.
Пред обществената телевизия руският здравен министър Михаил Мурашко днес определи ваксината като сигурна и ефикасна за масова ваксинация и разреши използването й при хора на възраст над 60 години.

Източник: http://epicenter.bg/

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *