Затягат режима при покупка на автомобил

Режимът за прехвърляне на моторни превозни средства ще бъде затегнат. При покупка или дарение на кола, новият собственик трябва да представи в КАТ заверен от общината документ за платен данък при придобиването

Новото задължение произтича от промени в Закона за местни данъци и такси, които бяха приети днес на второ четене в парламента. Вносител на допълненията и корекциите са група депутати от ГЕРБ, начело с председателя на Комисията по бюджет и финанси Менда Стоянова, съобщава „Марица“.

Причина за промяната е, че измамници се опитват да заобиколят закона и да избегнат плащането на данък за придобиване, който се дължи на общинската хазна.

Местните администрации са сигнализирали за множество случаи, при които собственици на луксозни автомобили и камиони заявяват дерегистрация на МПС и после го продават. Така избягват плащането на местния налог, защото архаичен текст в закона постановява, че не се дължи имуществен данък, ако колата не е регистрирана в КАТ.

Новото положение важи при прехвърляне на возилото между физически или юридически лица, но не и при покупка на кола от автокъща.

Източник: www.dunavmost.com

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

%d bloggers like this: