Защо руската ваксина срещу Ковид-19 върви по бавна писта в ЕС?

Още през август 2020 Спутник V бе допусната за използване в Русия като първата ваксина в света срещу коноравируса. През октомври бяха имунизирани първите доброволци, от декември се извършва планова ваксинация на населението.
Защо руската ваксина не бива допускана до страните от Европейкия съюз?

Този въпрос задава Армин Зиберт в немската версия на sputniknews.com.

За разлика от западните ваксини по всичко личи, че за руската ЕС си дава много време. Докато ваксината на немската Biontech, под политически натиск, бе допусната през декември, а на американската компания Moderna – през януари, то руският държавен институт по епидемиология „Гамалея“ все още трябва да чака одобрение от Брюксел за Спутник V.

Документите са подадени още през октомври

Молбата на руснаците е подадена през Европейската агенция по лекарствата (EMA) още в края на октомври миналата година.
Освен това на 22 декември Руската федерация подаде и заявление за спешно одобрение на Спутник V за ЕС, заяви Кирил Дмитриев, ръководител на Руския фонд за директни инвестиции (RDIF), финансирал разработването на първата руска ваксина срещу Covid-19.
Едва сега EMA реагира и съобщи, че фазата на научното изпитание на руската ваксина ще започне на 19 януари. Това е първото стъпало за едно възможно разрешение за достъп до страните от ЕС.

Вероятно решаваща роля за реакцията на агенцията е изиграл проявеният междувременно интерес на Ангела Меркел към ваксината и разговорът й с Владимир Путин за евентуално производство в Германия. Британските учени, които разработват ваксината на Astra-Zeneca, също проявиха интерес да работят заедно с Русия и да създадат обща ваксина с по-голяма ефективност. Ваксината на Astra-Zeneca очаква одобрение от EMA в края на януари.
Представител на ЕК заяви пред агенция „Риа новости“ във вторник, че контактите с Русия във връзка с ваксината Спутник V са „в ранна фаза“.

Имиджът на руската ваксина се променя

След като Спутник V беше одобрена в Русия през август западните медии реагираха отрицателно или скептично, без да се позовават на научни източници. След като ваксината се доказа в Русия и други страни, отношението става все по-положително. Кирил Дмитриев заяви пред руския вестник „Комерсант“: „В целия свят, с изключение на редица западни страни, отношението към руската ваксина е добро и руската медицина е призната за една от водещите в света.“

Това се потвърждава и от проучване на „YouGov“ в единадесетте най-големи развиващи се страни, в които живее една трета от населението на света. Над 80 процента от анкетираните декларират доверие на руската ваксина и имат положително отношение към руската медицина.
Сръбският вътрешен министър Александър Вулин се имунизира пред камерите и заяви: „Наистина исках руска ваксина, защото вярвам в руската медицина“. По този начин, по думите му, той изпълнил едно малко свое желание.

Спутник V вече е на четвърто място за предварителни поръчки

Спутник V вече е официално одобрен и се използва в Сърбия, Беларус, Казахстан, Боливия, Аржентина, Гвинея, Бразилия, Венецуела, Алжир и Палестина. 1,5 милиона души по света вече са ваксинирани с руския препарат. Заявления за одобрение са подадени в десетки държави.
Според агенция Bloomberg Спутник V е четвъртата най-често поръчвана ваксина в световен мащаб.

Източник snanews.de

Превод и редакция Епицентър.бг

Източник: http://epicenter.bg/

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *