Защо Уолстрийт игнорира бунта във Вашингтон?

Уолстрийт вдигна рамене от вчерашния шокиращ ден в историята на Америка, когато привърженици на настоящия президент Доналд Тръмп нахлуха в сградата на Капитолия в насилствен опит да нарушат процедурата по утвърждаване на победата на демократа Джо Байдън. Пазарите не само не потънаха, а полетяха рекордно високо. 

За американския фондов пазар сряда, 6 януари, бе един успешен ден. Dow Jones затвори при нов рекорд и проби 31 000 пункта за първи път в историята си. По-широкият индекс S&P 500 също завърши с ръст, докато технологичният Nasdaq – с лек спад.

Всичко това породи въпроса защо Уолстрийт достига нови висоти в толкова критичен момент – когато президентът своеволно твърди, че резултатите от изборите са измамни, а хиляди негови поддръжници нахлуват в сърцето на американската демокрация, Капитолия.

Простият отговор на CNN е, че инвеститорите всъщност не гледат какво се случва в момента. Техният фокус е към бъдещето и към онова, което то може да донесе за компаниите и икономиката като цяло. Историята пък показва, че Америка е преодолявала гражданските вълнения и преди. А Уолстрийт се обзалага, че ще го направи и този път.

Успоредно с хаоса във Вашингтон, Сенатът се обърна в полза на демократите късно в сряда, освобождавайки пътя за икономическия дневен ред на новоизбрания президент Джо Байдън. Очаква се в началото на неговото управление да се отпуснат повече икономически стимули, които да помогнат на нацията да се възстанови от пандемията.

Въпреки че демократичният контрол върху Камарата, Сената и Белия дом би могъл да предизвика увеличаване на данъците в бъдеще, инвеститорите избраха да гледат от добрата страна – откъм по-голямата правителствена помощ по време на кризата. Байдън също така обещава големи инвестиции в инфраструктура и чиста енергия, всички насочени към създаване на милиони работни места. Това спомогна за ръст на акциите в промишлеността. Банките и финансовите посредници също се изкачиха по-нагоре в перспектива за по-високи лихвени проценти в бъдеще, което се изразява в по-големи печалби от техния бизнес за кредитиране.

Ето защо, въпреки безпрецедентния хаос в Капитолия, Уолстрийт остана предимно оптимистичен. Технологичните компании, които са изправени пред перспективата за по-голямо регулиране и контрол, единствени отчетоха лек спад.

Източник: https://www.economic.bg/

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *