Заявления за безплатна винетка за хора с увреждания се приемат и онлайн

Хората с увреждания, които имат желание да получат безплатна винетка, могат да подадат заявление за издаването й и по електронен път чрез системата за сигурно електронно връчване. Целта е да няма струпвания пред дирекциите „Социално подпомагане“, където традиционно ползването на винетните стикери се заявява лично.

Tретата възможност е документите да бъдат подадени чрез лицензиран пощенски оператор, ако човек има квалифициран електронен подпис или ПИК от НОИ. От социалното министерство уточняват, че има и още една опция – за подаване на заявленията на имейл ao@asp.government.bg, когато човек няма електронен подпис. 

Всяка електронна винетка важи за една година, считано от датата на издаването й. Препоръчва се новото заявление да бъде подадено около 10 дни преди изтичане на срока на действащата.

Право на безплатна едногодишна е-винетка имат хората с над 50% намалена работоспособност, както и семействата, които отглеждат деца с трайни увреждания. Те трябва да са на възраст до 18 г. или до завършване на средно образование, но не по-големи от 20-годишна възраст. Съгласно Закона за пътищата, правото е за един автомобил с мощност до 160 к.с. и обем на двигателя не повече от 2000 куб. см.

Заявление за безплатна винетка може да изтеглите от ТУК:

Източник: https://www.economic.bg/

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *