За поредна седмица съкратените в България са повече от наетите

За поредна седмица съкратените в България са повече от наетите

Новорегистрираните безработни през последната седмица продължават да са повече от наетите, показват данните на Националния статистически институт (НСИ). Тази тенденция се наблюдава от средата на юли, като за този период има само една седмица с повече наети от освободените.

Според данните на НСИ за близо два месеца от пазара на труда са излезли 46 355 човека, а са назначени с около 4000 по-малко. Статистиката показва, че възстановяването на заетостта е започнало към края на юни, когато стартира летният сезон в България и бяха наети много сезонни работници, а също така бяха върнати и на работа хора, освободени при блокадата на бизнеса, наложена от правителството с мотива, че така ще се ограничи коронавирусната инфекция. Така в продължение на два месеца новорегистрираните безработни бяха по-малко от наетите.

Но още до средата на юли, след като броят на новите случаи на Covid-19 в България скочиха рязко и много държави вкараха страната ни в „опасни“ списъци, стана ясно че тази година чужденци по българските плажове почти няма да има и много хотели или не отвориха, или започнаха да затварят преждевременно.

Общо за периода от началото на извънредното положение в средата на март до сега са съкратени 235.6 хил. човека, а са назначени 143 хиляди, показват данните на НСИ. Тоест без работа са останали над 90 хил. души.

Източник: https://www.economic.bg/

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *