За рестарт на икономиката: Италия и Испания получават „лъвския пай“ от евросредствата

За рестарт на икономиката: Италия и Испания получават „лъвския пай“ от евросредствата

Италия и Испания ще бъдат най-големите бенефициенти от фонда на Европейския съюз за възстановяване от кризата, предизвикана от пандемията от COVID-19. Средствата са част от бюджета, предложен от Европейската комисия за Съюза до 2027 г., който възлиза на 1,85 трилиона евро, съобщава „Ройтерс“, цитирана от бТВ.

Най-голяма субсидия ще получат двете най-засегнати от пандемията страни в Европа. Средствата ще бъдат предоставени под формата на грантове и заеми.

Общият бюджет на фонда е 750 млрд. евро, от тях Италия ще получи най-много – 173 млрд. евро (82 млрд. евро от грантове и 91 млрд. евро от заеми). Придвижа се Испания да вземе 140 млрд. евро (77 млрд. евро от грантове и 63 млрд. евро – заеми)

По информация на „Ройтерс“, останалите държави, които ще получат по-голямо финансиране за рестарт на икономиката, са Гърция, Франция и Португалия.

По-рано днес евродепутатът Радан Кънев прогнозира, че страната ни ще даде по-голяма вноска към фонда, отколкото ще получи.

По думите му причината за това е лошото управление на правителството, защото еврофинансирането ще бъде отпуснато на държави, чиито приоритети са насочени към дигитализация и зелена икономика, а у нас не се работи ефективно в тази насока.

Източник: http://epicenter.bg/

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *