Здравният министър на Германия обмисля да се кандидатира за наследник на Ангела Меркел

Министърът на здравеопазването на Германия, членът на Християндемократическия съюз (ХДС) Йенс Шпан, разглежда възможността да влезе в надпреварата за наследник на креслото на канцлера Ангела Меркел, съобщава в петък Bild, като се позовава на източници в политическите кръгове, предаде „Фокус“. 

Според таблоида, политикът е обсъждал този сценарий няколко пъти в телефонни разговори с „влиятелни представители на ХДС“ през последните седмици.

Кандидатите за поста председател на ХДС са трима: министър-председателят на федерална провинция Северен Рейн-Вестфалия Армин Лашет, бившият лидер на парламентарната фракция Фридрих Мерц и председателят на парламентарната комисия по външна политика Норберт Рьотген. Нов лидер ще бъде избран на конгреса на германските консерватори на 15-16 януари.

Обикновено лидерът на партията става кандидат за канцлерския пост, но това не е задължително. Сега Шпан е част от предизборния екип на Лашет. Според сценария, описан в медиите, е възможно здравният министър да стане кандидат, ако рейтингите му до пролетта бъдат по-високи от тези на Лашет. Второто условие е именно последният да е председател на партията по това време. Самият Шпан не потвърждава такава информация.

Сега ХДС се оглавява от Анегрет Крамп-Каренбауер, която замени Ангела Меркел на партийната позиция. Меркел продължава да е на поста канцлер, но няма да се кандидатира за нов мандат. Следващите избори за Бундестаг, след които ще бъде сформирано ново правителство, ще се проведат на 26 септември 2021 година.

По време на пандемията Йенс Шпан придоби популярност сред населението. Според социологическите проучвания през декември 52% от анкетираните са се изказали в полза на това той да има „максимално възможното влияние в политиката“ в Германия през 2021 година. Това е с 1% повече, отколкото за Меркел. Но още през януари ръководителят на министерството беше изправен пред сериозна критика поради темповете на ваксинация: някои политици и медии смятат, че темповете на кампанията за ваксинация са твърде бавни.

Източник: http://epicenter.bg/

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *