Зоран Заев: Не сме много далеч от споразумение с България

„Не сме много далеч от споразумение с България,“ заяви премиерът на Република Северна Македония Зоран Заев в кулоарите на Македонския енергиен форум, цитират думите му македонската редакция на „Дойче веле“ и Агенция „Фокус“.

Запитан дали има воля за среща с българския премиер Бойко Борисов и шанс за решение до декемврийското заседание на Съвета на министрите на ЕС, Заев заяви оптимистично:

„Трябва да имаме добра воля и да гледаме позитивно и да проектираме бъдещето, което ни очаква. Вярвам, че ще се споразумеем до втория Съвет на министрите на Европейския съюз на 8, 9 или 10 декември и ще имам среща с българския премиер Бойко Борисов. „Вярвам, че работните групи, които поддържат интензивен контакт, ще създадат атмосфера за това.“

След ветото от София през миналата седмица, което блокира пътя на Северна Македония към ЕС, Заев заяви, че България е голям приятел и прави всичко необходимо по нейната функция, за да намери решение на отворените въпроси. Той вярва, че това допълнително време дава възможност на двете страни да бъдат разумни и да се възползват от възможността.

Запитан на какви отстъпки се съгласява страната му, за да постигне решение, Заев каза, че не става въпрос за отстъпки, а за решение от двете страни и че има начини да се постигне това. „Радвам се, че България признава македонския език и македонската идентичност като наша реалност и с това ще бъде намерено решение, при което всяка от страните ще обърне внимание на интересите на другата страна“, убеден е премиерът.

Борисов също е за диалог

Възможността за разрешаване на двустранни въпроси беше обявена преди това и от българския премиер Бойко Борисов.

„България винаги е била готова за диалог и разбирателство за решаване на двустранните въпроси с Република Северна Македония, но това трябва да се желае и да се прави и от двете страни“, написа Борисов във „Фейсбук“, обяснявайки, че е заявил това на видеоконференция с посланиците на страните-членки на ЕС и Швейцария.

Нова среща на историците

Македонските и българските историци ще се срещнат отново на 3 и 4 декември в онлайн формат, за да се опитат да намерят решение на спорните въпроси, около които възникнаха разногласия на последната среща през октомври в Скопие. Споровете около Гоце Делчев и средновековния период отново ще бъдат на масата.

„Българските искания са абсолютно неприемливи за нас, ние не сме съгласни, че терминът обща история означава само историята на българския народ до 1944 г.“, каза ръководителят на македонския екип на Съвместната комисия по исторически въпроси професор Драги Георгиев. В интервю за Българска телевизия Европа Георгиев призна, че българската блокада е предизвикала негативни реакции в македонското общество и дори натиск върху македонската страна да преустанови работата в съвместната комисия. Георгиев смята, че настоящата политическа ситуация ще окаже влияние върху работата на Комисията, но диалогът трябва да продължи. Той остава на мнение, че самоличността на Делчев не трябва да се докосва.

Източник: http://epicenter.bg/

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *