Изненадващ ръст на продажбите на дребно в Германия през ноември

Продажбите на дребно в Германия нараснаха изненадващо през ноември 2020 г. както на месечна, така и на годишна база, благодарение най-вече на солидно повишаване на продажбите на нехранителни стоки, показват данни на официалната статистика Destatis, цитирани от БНР.

Това означава, че потребителските разходи не са били засегнати от въведените през ноември по-меки рестриктивни мерки за ограничаване на коронавирусната пандемия и преди по-строгия локдаун в сила от средата на декември, като се очаква потреблението да продължава да оказва подкрепа за растежа на водещата европейска икономика.

Продажбите на дребно се повишиха през ноември с 1,9% спрямо октомври, когато нараснаха с 2,6%, докато очакванията на финансовите пазари бяха за техен спад с 2 на сто.

Продажбите на дребно на годишна база (отчитайки инфлацията) нараснаха през ноември с 5,6% след повишение с 8,6% през октомври и очаквания за по-скромен растеж от 4 на сто.

Спрямо февруари 2020 година, месецът преди в Германия да избухне пандемията от Covid-19, продажбите на дребно през ноември нараснаха с 8,4%, посочва Destatis.

Немската статистика очаква, че оборотите на дребно в Германия ще нараснат през изминалата 2020 г. с между 3,9% и 4,3% спрямо 2019 г.

Продажбите на храни, напитки и тютюневи изделия се увеличиха през ноември с едва 0,8% на годишна база, докато продажбите на нехранителни стоки нараснаха с 8,5% на сто. Оборотът при продажбите на дребно в супермаркетите и хипермаркетите пък се повишиха с 1,3 на сто.

Търговията с мебели, домакински уреди и строителни материали също се увеличи силно с 15,4%. Търговията с текстил, облекло, обувки и кожени изделия, както и търговията на дребно с различни видове стоки (например в универсалните магазини) все още не са се върнали на нивото от предходната година, като намаляват съответно с 2,0% и с 6,1% спрямо ноември 2019 г.

Силен ръст от 31,8% през ноември беше отчетен при продажби по интернет и чрез доставки по пощата.

Трябва обаче да се има предвид, че от средата на декември 2020 г. бяха въведени доста по-строги мерки, целящи ограничаване на втората вълна на Covid-19, което вероятно ще се отрази негативно на търговията на дребно през последния месец на изминалата година.

Източник: http://epicenter.bg/

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *