Илон Мъск триумфира: Това бе първата стъпка на човечеството по пътя към Марс! (ВИДЕО)

„Човечеството може да се гордее с новия американски космически пилотиран кораб „Дракон“ след старта му към Международната космическа станция“.

Това каза Илон Мъск, чиято и компания „Спейс екс“, конструира пилотираната капсула. С новия апарат полетяха астронавтите Дъглас Хърли и Робърт Бенкен, предава бТВ.

„Този кораб е направен от хората и човечеството може да се гордее с това постижение. Безусловно този старт ще намери силен отзвук у всички хора, които носят душа на изследовател. Самият аз съм изпълнен със силни емоции. Нашата задача сега е безопасно да върнем астронавтите на Земята и тези полети да се повторят отново и отново“, каза Мъск.

Той изтъкна, че това е първата стъпка на човечеството по пътя към Марс: „Ние ще станем междупланетна цивилизация, но за целта са нужни колосални усилия в областта на иновациите и технологиите“.

Ракета носител „Фалкон 9“ с пилотирания кораб „Дракон“ успешно стартира към МКС на 30 май в 22:22 часа българско време. Скачването с МКС се очаква днес в 17:27 часа българско време.

Общо 19 часа ще продължи полетът на астронавтите Дъглас Хърли и Робърт Бенкен до целта им – Международната космическа станция (МКС).

Капсулата им се движи с невероятна скорост – на моменти надвишава 27 000 км./ч.

Около 17:30 ч. българско време те ще достигнат Международната космическа станция.

Планира се астронавтите да останат в Космоса 4 месеца.

Дъглас Хърли и Робърт Бенкен демонстрираха безтегловността със салта, а на борда освен тях, е и играчка динозавър, избрана от синовете им.

Това е историческа мисия за САЩ, след като страната прекрати преди 9 години пилотираните си мисии до Космоса. С помощта на две частни компании НАСА вече може да изпълнява полети от американска земя в изцяло ново поколение космически кораби.

В очакване на скачването с Международната космическа станция двамата астронавти пожелаха лека нощ на децата си от Космоса.

Източник: http://epicenter.bg/

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *