Инфлацията във Великобритания се покачва след последния антирекорд

Сред причините за повишението на икономическия показател са правителствените стимули
Инфлацията във Великобритания се ускорява, след като се забави до 5-годишно дъно през миналия месец заради спадовете в транспортния и ресторантьорския сектор, следващи края на правителствените субсидии, съобщава Bloomberg.

Цените в Кралството се повишават с 0.5% през септември спрямо 0.2% месец по-рано, става ясно от данните на националното статистическо бюро на страната. Базовото ниво, което изключва волатилните цени на енергийните и хранителни продукти, се ускорява до 1.3%.

Потребителските цени във Великобритания остават далеч под целта на централната банка

Въпреки увеличението инфлацията във Великобритания остава далеч под целта на Английската централна банка за 2% от април насам – първият пълен месец на ограничения срещу коронавируса. Това може да подкрепи аргументите за по-нататъшен кръг от стимули, вероятно още на заседанието на 5 ноември.

Много части от Великобритания сега се сблъскват с нови рестрикции на фона на увеличението на заразените с коронавирус. В рамките на първата вълна от строги ограничения икономиката на Кралството се сви най-много от над три века насам.

Без субсидии за ресторантите и временното свиване на данък добавена стойност за сектора и хотелиерите, нивото на инфлацията през август щеше да бъде приблизително двойно на отчетеното, заяви националното статистическо бюро на Великобритания в отделен доклад.

Източник: https://www.economic.bg/

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *