Иран пусна за издирване Доналд Тръмп през Интерпол заради убийството на генерал Сулеймани

Иран пусна за издирване Доналд Тръмп през Интерпол заради убийството на генерал Сулеймани

Властите на Иран са поискали от Интерпол да обяви президента на САЩ Доналд Тръмп за „международно издирване“ за предполагаемото му участие в убийството на генерала на Ислямската република Касем Сулеймани в началото на тази година. Съответстващото заявление бе направено на 29 юни от прокурора на Техеран Али Мехр, предава EA Daily, като се позовава на информация от местни медии.

„Бяха разкрити 36 представители (на военнополитическото ръководство) на САЩ, включително Доналд Тръмп, както и от други страни, участвали в убийството на Касем Сулеймани“, заяви прокурорът на иранската столица.

По неговите думи, съдебните власти на страната са подготвили „разпореждане за подвеждане на виновните под отговорност и обявяване на червен статут чрез Интерпол“.

Тези лица са обвинени в „убийства и участие в терористични дейности“, обясни Али Мехр.

Припомняме, че командващият специалните сили „Кудс“ на Корпуса на стражите на ислямската революция (КСИР) бригаден генерал Касем Сулеймани бе ликвидиран в нощта срещу 3 януари при въздушен удар на територията на международното летище на Багдад. Пентагонът потвърди, че иранският генерал е убит по време на въздушна операция от въоръжените сили на САЩ.

Върховният лидер на Иран аятолах Сейд Али Хаменей, в същия ден нареди да се „отговори твърдо“ на смъртта на легендарния ирански генерал.

Президентът на САЩ Доналд Тръмп от своя страна заплаши Иран с възможността да атакува 52 цели в Ислямска република, ако ръководството му реши да даде военен отговор на ликвидацията на генерал Сулеймани. В нощта на 8 януари Иран атакува две американски бази в Ирак с ракетни удари. Като се има предвид, че в резултат на тези атаки нито един член на коалицията, ръководена от САЩ, не е сериозно ранен, президентът Тръмп реши да не отмъщава срещу иранските цели.

Според Пентагона в резултат на иранските ракетни удари 109 американски войници, дислоцирани, включително в базата на Айн ал Асад в Западен Ирак, са получили леки наранявания.

Източник: Агенция „Фокус“

Източник: http://epicenter.bg/

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *