Италия одобри допълнителни стимули за икономиката

Италия одобри допълнителни стимули за икономиката

Италия одобри нов стимулиращ пакет в бюджета си за 2021 г., за да насърчи икономически възстановяването от рецесията, причинена от коронавирусната криза. Това се казва в правителствено изявление в неделя след вечерното заседание на кабинета вчера, цитиран от Reuters.

Управляващата коалиция, водена от антисистемното „Движение 5 звезди“ и лявоцентристката партия ПД, се е съгласила с предварителна версия на пакета от стимули, но все още подробностите предстоят да бъдат уточнени.

Сред мерките в подкрепа на здравната и образователната система е създаването на фонд с 4 млрд. евро, който да компенсира компаниите, които са най-силно засегнати от блокирането заради коронавируса.

Бюджетът също така разширява схемите за подкрепа на временно съкратените работници и предлага данъчни облекчения в подкрепа на заетостта в по-бедния юг на страната.

Очаква се в днес италианският премиер Джузепе Конте да обяви и нови мерки за ограничаване на постоянния ръст в случаите на COVID-19 през последните седмици.

Една от най-тежко засегнатите от пандемията европейски държави прогнозира икономически спад от 9% за 2020 г. и бюджетен дефицит, равен на 10.8% от брутния вътрешен продукт (БВП).

Очаква се разширеният пакет да запази дефицита на Италия през следващата година до 7% от икономическата продукция, в сравнение с прогнозата от 5.7% през април, като сега се отразяват допълнителните разходи.

Италия прогнозира икономически растеж от 6% през 2021 г.

Експанзионните мерки през следващата година ще възлязат на 40 млрд. евро, включително евтини заеми и безвъзмездни средства от Фонда за възстановяване на Европейския съюз, каза министърът на икономиката и финансите Роберто Гуалтиери пред депутатите този месец.

Източник: https://www.economic.bg/

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *