Италия удължава националния локдаун

Италианските министри взеха решение да удължат националния локдаун до неделя, предава Reuters. Строгите ограничителни мерките срещу разпространението на COVID-19 трябваше да приключат в четвъртък, но „ситуацията още не е овладяна и нямаме това право“, заявиха част от министрите след заседание на правителството.

Те взеха решение да се върнат към „тристепенната система“ от понеделник, която позволява на всеки регион в страната да прилага мерките, от които се нуждае.

„Според нивото на зараза и броя на оздравелите всеки регион ще има право да избере ограничителните мерки, които да прилага. Дали ще работят, или не заведенията, дали учениците ще се върнат в клас – това зависи изцяло от местната управа“, обясняват министрите.

В момента в страната е преустановена работата на баровете и ресторантите, учебните заведения, несъществените магазини и търговските обекти тип МОЛ.  Пътуванията между регионите също са прекратени, освен ако не са по работа или спешна медицинска помощ. По време на коледните празници италианците бяха принудени да останат по домовете си, в присъствието на ограничен брой хора, а нарушителите биваха санкционирани.

Чрез тристепенната система от понеделник, в част от регионите ограничителните мерки ще бъдат облекчени, но в други може да бъдат засилени. Властите информират още, че ски курортите в страната няма да работят до 18 януари и че не могат да прогнозират кога ще отворят отново.

„По първоначални данни имахме желание да ги отворим на 8 януари, но това е твърде скоро и твърде рисково“, заявиха те.

Източник: https://www.economic.bg/

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *