Кабинетът одобри допълните милиони за борба с Covid-19

Кабинетът одобри допълните милиони за борба с Covid-19

На извънредно онлайн заседание днес правителството одобри отпускането на допълнителни 81 млн. лв. за медиците и лечебните заведения, намиращи се „на първа линия“ в борбата с коронавируса.

„Изправяме целия потенциал на здравната система срещу коронавируса. Днес осигурихме още 81 милиона лева за изпълнението на допълнителни мерки в борбата срещу COVID-19, вече има единен медицински протокол на действие, включихме и личните лекари, но най-важното е хората да продължат да се пазят!“, каза министър-председателя Бойко Борисов по време на правителственото заседание.

От официалното прессъобщение на Министерския съвет става ясно, че новите средства, които се отпускат за борбата с пандемията, всъщност са 65 млн. лв. Останалите 16 млн. лв. по обявените вчера допълнителни мерки от министъра на здравеопазването Костадин Ангелов ще бъдат осигурени от резерва на Националната здравноосигурителна каса.

До 6 млн. лв. са определени за създаването на Covid зоните в Диагностично-консултативните центрове и 10 млн. лв. за финансирането на общопрактикуващите лекари – на тяхната дейност в условията на извънредната епидемична обстановка за месеците ноември и декември 2020 г. И така, считано от 1 ноември всеки общопрактикуващ лекар ще получи по 1000 лв. към заплата си, уточняват от кабинета.

„Пари има, осигурени са! От днес искам пълен преглед на медицинската помощ, която ще се осигурява на българските пациенти. Работете с пълна мощност“, разпореди премиерът Борисов на министрите.

Допълнителни 1000 лв. над трудовите възнаграждения ще получат и екипът от лекари, медицински сестри, двама лаборанти за образно и диагностично изследване, санитар и техническо лице, които ще работят в Covid зоните на ДКЦ-та. Отделно от това за всеки пациент екипът ще получава и по 10 лв. за преглед и диагностика, съобщават още от Министерския съвет.

Борисов изиска още от здравния министър да се осигури възможност за даряване на кръвна плазма не само в София, а и в страната, от пациенти, преболедували COVID-19, защото това е начин да се помогне на новозаболели.

Източник: https://www.economic.bg/

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *