Как европейците ще прекарат Коледа под знака на Covid-19

От пищни коледни базари и големи семейни вечери, Коледа 2020 г. ще бъде тиха и определено необичайна, пише CNBC. През последните дни правителствата в цяла Европа заседават и провеждат срещи, за да намерят начин да съберат семействата на предстоящите светли празници без това да предизвика нова вълна на COVID инфекцията, която наложи локдаун в цяла Европа.

Експерти предупреждават, че с „мини-блокировките” европейските лидери са поставили „малка капачка”, върху втората вълна на инфекцията и едно облекчаване на мерките би застрашило здравето на хиляди.

Междувременно политиците се стремят и да не предизвикат обществено негодувание и започват поетапно разхлабване на мерките или обявяват, че предстоят такива след няколко седмици.

Според тях има надежда, че празниците може би ще запазят традиционния си дух. Ето какво да очакват европейците на Коледа 2020:

Обединеното Кралство

Четирите нации, съставляващи Обединено кралство Великобритания (Англия, Уелс, Шотландия и Северна Ирландия), постигнаха споразумение по-рано тази седмица, с което позволят на семействата в цялото кралство да се съберат по Коледа.

Публикувайки правилата, правителството на Обединеното кралство заяви, че ограниченията за социално събиране ще бъдат облекчени между 23 и 27 декември, което ще позволи на до три домакинства да се съберат на Коледа, но при определени правила:

1. Срещата ще може да се проведе само в едно домакинство и след като то бъде избрано, няма право да се променя;

2. На жителите ще им бъде позволено да пътуват между различните райони на Кралството;

3.  Срещата на домакинствата може да се състои само в частен дом или градина, места за поклонение или публични открити пространства

5.  На гражданите им е забранено да се срещат с членове на друго домакинство, което не е част от тяхното.

След като във Великобритания отпадне едномесечната блокировка на 2 декември, страната ще се върне към диференцирана система, при която строгостта на ограниченията за социални събирания ще бъде продиктувана от степента на заразеност в дадената област. Правителството заяви, че във всички нива от 2 декември, ще могат да се отворят „несъществените магазини”, спортните зали, фризьорските салони и църквите. Възобновяването на дейността на ресторантите и баровете ще зависи от това в кое ниво се намират.

Франция

В специална реч пред нацията президентът Еманюел Макрон заяви, че ще започне поетапно отпадане на ограниченията, което започва от събота (28.11) и тогава магазините ще могат да отворят отново.

След това, от 15 декември ще бъдат премахнати още ограничения, ако ситуацията позволява. Това би разрешило на хората, които в момента не могат да напускат домовете си без конкретна причина, да пътуват в страната, за да видят семейството и приятелите си.

Кината и театрите също ще могат да отворят врати за посетители, но баровете, ресторантите и фитнес залите ще продължат да бъдат затворени, до януари.

Президентът заяви, че полицейският час ще остане в сила, тоест – забранява се движението на граждани, които нямат основателна причина от 21:00 ч. до 07:00 ч.  Но тази мярка няма да важи в навечерието на Коледа или на Нова година.

Остава в сила и забраната за големи събирания на едно място. За ски любителите президентът все още не е взел окончателно решение, дали да бъдат затворени пистите или да работят при строги мерки.

Италия

Премиерът Джузепе Конте заяви, че по време на предстоящите светли празници „не би трябвало да имаме червени зони”.

Ако тенденцията на заразяване продължи надолу, няма да има повече червени зони през декември. Но не можем да допускаме много социални контакти в коледния период, започвайки с безразборно празнуване”, поясни Конте. 

Италия, подобно на Франция и Англия, има многостепенна система от зони в страната, определени като зони с висок, среден и нисък риск. Червените зони се считат за най-рискови от зараза и понастоящем те са под втора мини-блокировка – хората нямат право да напускат домовете си, освен по основателни причини, а несъществените магазини и обществени места са затворени.

Ако разпространението на коронавирус намалее до Коледа, червените зони ще отпаднат и италианците ще  могат да празнуват със семействата си. Към момента Калабрия, Ломбардия, Пиемонт и Вале д’Аоста са в червената зона и не могат да напускат домовете си до 3 декември. Гражданите в тези райони се надяват нивата на инфекция да спаднат и да имат възможност да пътуват.

Германия

Германският канцлер Ангела Меркел се срещна с федералните държавни лидери в сряда, за да решат кои ограничения да отпаднат за Коледа, на фона на високите ежедневни резултати на нови случаи. Страната доскоро изглеждаше, че се справя най-добре от съседките си, но през последните седмици смъртните случаи от COVID в Германия остават тревожно високи.

На срещата се очакваше отмяна на мерките, но вместо това 16-те региона на страната определиха по-строги. Общото им решение беше удължаване на локдауна, който те наричат „опростено заключване” , защото позволява на магазините и учебните заведения да функционират, но е забранило работата на баровете и ресторантите до 20 декември.

„Ограниченията могат да бъдат облекчени по време на Коледа – преди те да бъдат затегнати отново”, се казва в заповедта на Меркел.

Броят на хората, които ще могат да се срещат през периода на Коледа и Нова година (от 23 декември до 1 януари) ще бъде 10 души, а дотогава социалните срещи могат да бъдат до 5 души.

Германците се насърчават да избягват контакти в продължение на една седмица преди Коледа, за да се опитат да сведат до минимум вероятността от инфекция.

В новогодишната нощ Германия планира да няма фойерверки и публични концерти. Освен това ски туризмът в страна е забранен поне до 10 януари.

Източник: https://www.economic.bg/

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *