Как лидерът на „Зелените“ Владислав Панев стана мултимилионер

Георги Пламенов 

Мултимилионер се оказа съпредседателят на партия „Зелените“ и общински съветник в София Владислав Панев. Новопръкналият се „еколог“ има почти 4 млн. лв. в имоти, акции във фирми и спестявания. 

Във встъпителната си декларация пред КПКОНПИ бившият репортер във вестниците „Банкер“ и „Дневник“ е описал шеметното си забогатяване след 2010 г.

Панев и съпругата му Таня имат 6 апартамента, като 4 от тях са в София, един в родния Димитровград и още един в град Тилбург, Нидерландия. Прави впечатление, че документално имотните им сделки са повече от изгодни – очевидно те са по данъчна оценка. Това означава, че и продавачът, и купувачът са си спестили данъци, а вероятно и част от цената е била платена в брой, което означава укриване на доходи от данъчните.

През 2011 г. Владислав и Таня Паневи купуват първия си апартамент в столицата. Имотът се намира в елитния квартал „Изток“ и е 178 квадрата. Купен е за 252 013 лв. Сделката е изключително изгодна, тъй като квадратният метър им излиза 1 415 лв. Проверка в сайта за недвижими имоти Imot.bg показа, че в този период средната цена на многостайните жилища в квартала е между 1200 и 1400 EUR/кв.м.

Три от жилищата на еколога са в столичния район „Възраждане“. През 2016 г. купува апартамент от 85 кв. за 75 004 лв., което прави по 882 лв. /кв.м. Следващата година Паневи придобиват имот от 129 квадратни метра за 135 735 лв. или 1 052 лв./кв.м. През 2018 г. се сдобиват трети апартамент за 75 000 лв. Той е 74 кв, което прави 1 013 лв./кв.м. Справка в специализираните сайтове за имоти показа, че в периода 2016-2018 г. средната цена на квадрат жилищна площ в район „Възраждане“ е 850-1 100 евро.

Миналата година, семейството прави най-голямата си имотна сделка. Те придобиват апартамент от 85 кв.м. в нидерландския град Тилбург за 356 939 лв. По обясненията на самия Владислав Панев пред медии синът му следвал в Нидерландия и той предпочел да му купи имот, вместо да плаща наем.

Богаташът има магазин в Симеоновград, купен през 2017 г. за 5 000 лв. На съпругата Таня се води апартамент 58 кв. м. в Димитровград, купен през 1997 г. за 870 лв. Паневи имат парцел в село Голема Раковица, Община Елин Пелин, купен през 2011 г. за 4 363 лв. Екологът е собственик и на 2 дка гори в хасковското село Меричлери, купени за 500 лв.

Семейството има 3 автомобила – „Фолксваген“ за 700 лв., купен през 2019 г.; КИА за 19 358 от 2007 г. и ФИАТ (на лизинг) от миналата година за 45 000 лв. В имотната си декларация Владислав Панев е написал, че държи в брой 20 000 лв. Банковите му спестявания са общо 75 723 лв., а на съпругата му 13 000 лв. Посочено е, че изплащат 2 ипотеки на обща стойност 77 400 лв.

Най-интересни за вложенията му в акции, които са на обща стойност 2 882 792 лв. (спорeд имотната му декларация). Бизнесът на еколога е доста съмнителен, защото пред медии (предаването Евродикоф) най-безцеремонно обясни, че е е забогатял от …търговия с акции на Българската фондова борса. Финансисти се шегуват, че Панев може би е единственият човек у нас, който е забогатял от игрите на мижавия български фондов пазар.

Отговорът на въпроса как така изведнъж бивш журналист става мултимилионер се крие в близостта му до Иво Прокопиев. Разградският бизнесмен дава старт не само на бизнеса му, но и през декември 2016 г. го налага за съпредседател на партия „Зелените“. Не е случайно, че като такъв в коалицията „Демократична България“ Панев отговаря за „пенсионната реформа и политики“.

След краткото си репортерстване в „Дневник“ в периода 2002-2004 г., той се „впуска в бизнеса“ като купува купува „Πpoмишлeни cтoĸи – Димитpoвгpaд“ EOOД cpeщy 97 570 лв. Не е известно откъде са парите за инвестицията, тъй като тогава димитровградчанинът дори няма собствено жилище в София. Владислав Панев участва и в приватизацията на завода за климатична техника „Климатех“. Бащата на столичния общинар Панчо Панев дори е назначен за изпълнителен директор.

След това „зеленият милионер“ започва мащабни инвестиции в редица строителни компании с пари… от спестяванията на българите за втора пенсия. И тук личи явната „помощ“ на Иво Прокопиев, за когото от години се твърди, че финансира фирмите си с пари на частни пенсионни фондове. Преди няколко години избухна скандал, който стигна и до КФН, заради финансовите отношения между фонд „Доверие“ и „Алфа финанс холдинг“ на разградския бизнесмен.

Трудно е да се повярва на версията, че екологът Панев е толкова гениален финансист, че водещите пенсионни фондове са го припознали като един от най-перспективните инвестиционни мениджъри и са излели в неговите фондове няколко милиона лева. Далеч по-вероятна е тезата инвестицията в контролираните от Панев фондове да е „побутната“ от Прокопиев, който през финансовата си група продължава да има директно и индиректно влияние върху различни сегменти от частната пенсионна система.

Най-голям интерес в този аспект представляват трите инвестиционни фонда на Владислав Панев – „Скай Нови Акции“, „Скай Глобал“ и „Скай Финанси“. Фондовете на екозащитника са получили над 5.5 милиона лева именно от спестяванията на българските граждани за втора пенсия. На първо място е пенсионният фонд „Доверие“, от когото Панев е получил три инжекции – една за 260 000 лв., една за 135 000 лв. и една за 134 000 лв. От пенсионен фонд „ДСК Родина“ са взети общо 2 млн. лв., а от пенсионен фонд „Съгласие“ – 3 млн. лв.

Според „Труд“ огромната част от тези средства са предоставени от пенсионни фондове, събиращи задължителни осигурителни вноски – т.е. това не са спестявания за пенсия, направени доброволно с ясното съзнание, че ще се използват за рискови инвестиции.

Източник: http://epicenter.bg/

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *