Канадска компания иска да купи Carrefour

Канадската Couche-Tard, собственик на Circle K, предлага 20 евро на акция, за да придобие най-голямата верига супермаркети във Франция Carrefour. Офертата, която Couche-Tard очаква да бъде предимно в брой, оценява Carrefour на 16.2 милиарда евро.

Couche-Tard, който за първи път потвърди разговорите с Carrefour във вторник, заяви, че „няма сигурност“, че дискусиите ще доведат до споразумение.

Carrefour казва, че „дискусиите са много предварителни“. Акциите на френската компания нараснаха с 15% в Париж до почти 18 евро.

Couche-Tard е най-големият оператор на магазини в Канада, според уебсайта му. В него работят 109 000 души в Северна Америка, където има над 9 000 магазина, повечето от които са прикрепени към бензиностанции.

Сделката ще разшири значително присъствието на Couche-Tard в Европа, където вече има 2700 магазина, включително в бензиностанции, в страни като Полша, Русия и Швеция.

Carrefour е най-големият търговец на дребно във Франция и третата по големина верига за хранителни стоки в Европа по пазарен дял, следвайки само Aldi и собственика на Lidl, според Euromonitor. Той разполага с над 10 000 магазина, супермаркети и хипермаркети в цяла Европа. Има присъствие и в Азия и Южна Америка.

Групата се представи добре по време на пандемията, като през третото тримесечие отчете своите най-добри резултати в продажбите от поне две десетилетия, което се дължеше а ръста при електронната търговия и отварянето на още магазини.

Източник: https://www.economic.bg/

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *