Капитолия бе обезопасена след 4-часова блокада (видео)

Четирима починали на територията на Капитолия в сряда, 52-ма души – арестувани, няколко унищожени взривни устройства и иззети оръжия. Това е равносметката до момента след сблъсъците в сряда в сградата на американския Конгрес, разкри началникът на полицейското управление на столицата Робърт Дж. Конти в сряда вечерта.

След 4-часовата блокада, Капитолия бе обявена за „обезопасена“. Това позволи по-късно на конгресмените да подновят заседанието си.

Полицията е използвала сълзотворен газ и зашеметяващи гранати, за да освободи Капитолия от демонстрантите малко преди да влезе в сила обявения от кмета Мюриъл Баузър комендантски час в 18 ч местно време (1 ч след полунощ българско).

Припомняме, че привърженици на президента Доналд Тръмп нахлуха в Капитолия в безпрецедентно усилие да спрат Конгреса да удостовери изборната победа на демократа Джо Байдън. Те бяха подканени да излязат на улицата от самия президент Доналд Тръмп, който на няколко пъти в сряда нанесе обвинения за фалшифициране на изборите.

Пpeд пpивeтcтвaщи гo пoддpъжници той заяви, чe ниĸoгa нямa дa oтcтъпи влacттa нa нoвoизбpaния пpeзидeнт Джo Бaйдън, твъpдeйĸи oоще веднъж бeз дoĸaзaтeлcтвa, чe избopитe вĸлючвaт шиpoĸo paзпpocтpaнeнa измaмa нa избиpaтeлитe.

Впоследствие видеото, в което той приканва поддръжниците си да спрат процеса по удостоверяване на победата на Байдън, бе изтрито както от Twitter, така и от Youtube.

Байдън отсече, че случилото се е бунт, но не и протест. Тръмп обаче настоя, че все пак вотът е бил откраднат и разбира болката на поддръжниците си.

Бившият американски президент Барак Обама също коментира темата, като в изявлението си предложи избор на републиканците – да продължават с опасното си за страната самозалъгване или да излязат с чест от положението като признаят загубата си и спасят Америка от разделение. Той припомни, че много видни фигури от партията на Тръмп вече са се произнесли и са избрали гласа на разума.

Източник: https://www.economic.bg/

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *