Карантината в Англия остава до 23 март, кръчмите и ресторантите отварят през май

Кръчмите и ресторантите може да останат затворени за още четири месеца, тъй като британският премиер Борис Джонсън и екипът му са решили да удължат националната карантина в Англия, пише London Evening Standard, цитиран от Агенция „Фокус“.

Страната е в трето затваряне на национално ниво от 6 януари в отговор на увеличаващия се брой случаи на коронавирус и хоспитализации от болестта из цялото Обединено кралство.

По това време Джонсън не предложи конкретна крайна дата, а вместо това заяви, че „перспективата“ на британската програма за масова ваксинация може да позволи постепенно намаляване на ограниченията от средата на февруари.

Понастоящем служителите от Даунинг стрийт 10 гледат на 23 март като на по-реалистична точка, при която ограниченията могат да бъдат премахнати, според Sunday Times.

Това ще отбележи годишнината от първата реч на премиера Джонсън – „Останете у дома“.

Източник каза пред вестника, че жадните британци може да се наложи да почакат още по-дълго, преди да се върнат в местните си кръчми.

Те казаха: „Първомайският банков празник е по-вероятният момент, когато можете да видите кръчмите отворени“.

Докладите идват, тъй като редица експерти предупреждават, че настоящите мерки за блокиране не стигат достатъчно далеч, особено в светлината на по-агресивния вариант на Covid-19, който се е разпространил в много части на страната.

Сюзън Мичи, професор по здравна психология в Университетския колеж в Лондон, която участва в Independent Sage, предложи връщане към по-строгите мерки, наложени по време на първата вълна от пандемията миналата пролет.

По нейните думи, ако в правителството искат да избегнат увеличение на смъртните случаи „това ще означава абсолютно да се върнем там, където бяхме през март, за съжаление“.

Междувременно професор Питър Хорби, председател на Консултативната група за нови и нововъзникващи респираторни вируси (Nervtag), каза, че новият вариант е направил ситуацията „по-рискова“ и че ако нивото на заразяване не се забави, тогава „ние ще трябва да бъдем още по-строги ”.

Но здравният секретар Мат Ханкок каза в неделя пред предаването на Би Би Си на Андрю Мар, че не иска да „спекулира“ дали правителството ще засили настоящите правила.

„Най-важното е хората да си стоят вкъщи и да спазват правилата, които имаме“, каза той. „Хората трябва не просто да следват буквата на правилата, но също така да следват духа и да играят своята роля.“

В отделно интервю за Sky News в неделната програма, Ханкок подкрепи по-строгото прилагане на новите закони на Covid с помощта на полицията.

Той каза: „Може да погледнете правилата и да си помислите: „Е, няма голямо значение дали просто правя това или онова.“ Но тези правила не съществуват като граници, които трябва да бъдат преминавани, те са границата на това, което хората трябва да правят. Полицията е права да приеме много сериозно правилата, които сме въвели. Ние не сме ги въвели, защото сме искали, ние сме ги въвели, защото е трябвало. Всяка гъвкавост може да бъде фатална“.

Източник: http://epicenter.bg/

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *