КЗК ще преразгледа искането на „Еврохолд България“ да купи активите на ЧЕЗ-България

КЗК ще преразгледа искането на „Еврохолд България“ да купи активите на ЧЕЗ-България

Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) ще преразгледа искането на „Еврохолд България“ да купи енергийните активи на чешката ЧЕЗ у нас.

Това става ясно от съобщение на страницата на комисията от 27 август, от което се разбира, че е образувано ново производство за разглеждане на случая, който е върнат от съда, пише „Медиапул“.

КЗК ще преразгледа сделката между „Еврохолд“ и ЧЕЗ
На 22 юли тази година Административният съд София област отмени предишното решение на антимонополния орган от октомври 2019 г., с което на практика бе наложена забрана на „Еврохолд България“ да купи енергийните активи на чешката ЧЕЗ в България.

В решението си съдът отправя изключително остра критика към антимонополния регулатор заради груби нарушения на процедурата.

Така делото се връща във вид на преписка на Комисията за защита на конкуренцията за ново произнасяне съгласно задължителни указания, дадени в мотивите на съдебното решение. Най-вероятно КЗК е решила да не обжалва.

От съобщението на сайта на КЗК обаче не става ясно дали отново ще се прави задълбочено проучване на сделката или единствено ще се прибегне към ново произнасяне в краткосрочен план.

„Медиапул“ припомня, че в изтекли в началото на юни записи на премиера Бойко Борисов се дават инструкции: „Иначе раздуйте това, че вкарах КФН по „Еврохолд“ на тоя да му размажа физиономията, че не се съобразява с мене“.

Не става ясно кой е „оня“, но в енергийните среди се твърди, че и ЧЕЗ, и „Еврохолд“ са били разубеждавани от „правителствени емисари“ да се откажат от сделката.

Софийската градска прокуратура образува проверка как е направен и дали е манипулиран този запис. Междувременно, две международни експертизи – поръчани от сайта „Биволъ“ и от евродепутата от социалистите Елена Йончева, установиха, че записът на премиера Бойко Борисов е автентичен.

Източник: http://epicenter.bg/

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *