Кирилов потвърди, че няма да подава оставка заради доклада от новия Европейски семестър

Кирилов потвърди, че няма да подава оставка заради доклада от новия Европейски семестър

На заседание на парламентарната комисия по правни въпроси и блиц-контрол на министъра на правосъдието Данаил Кирилов той е потвърдил позицията си, че няма намерение да подава оставка заради доклада от новия Европейски семестър, публикуван миналата седмица, в който се заявява, че Европейската комисия продължава да следи съдебната реформа у нас и очаква реални резултати в борбата с корупцията.

Кирилов заяви позицията си в отговор на въпрос на депутата от БСП Явор Божанков по време на блиц-контрол в парламентарната правна комисия.

Правосъдният министър обяви, че се гордее, че именно в неговия мандат е бил обявен последният доклад по Механизма за сътрудничество и проверка, като обърна внимание, че основната заслуга за това е на премиера Бойко Борисов.

„Късно е да се иска оставката на Лозан Панов. Пет години ВСС го търпя, няма смисъл да му я искаме и да го правим насила герой“, заяви правосъдният министър Данаил Кирилов пред журналисти след заседанието на комисията по правните въпроси.

Повод за коментара му бе апелът на бивши членове на ВСС, които написаха писма до настоящия кадрови орган в съдебната система с искане шефът на ВКС да бъде отстранен от поста.

„Досега дадох еднозначно да се разере, че аз лично не бих инициирал такова искане, това е волята на членовете на ВСС. Аз нямам право на глас във ВСС, не искам да прозвучи като инститицуинолнао противопоставяне“, добави Кирилов. „Има закон, процедури, нека членовете на ВСС да преценят“, смята министърът.

По повод писмата на магистратите, за които изрази разочарование, че са дали подкрепата си за Панов като шеф на ВКС, Кирилов изрази разбиране, че те са се почувствали с излъгано доверие. Той припомни, че на предишното заседание не е бил допуснат от Панов и съдия Дишева и заключи: „Очевидно Лозан Панов се страхува от моето становище“.

„Ние нямаме финалното решение на Европейската комисия за отмяна на мониторинга, нямаме го“, заяви по-рано пред депутатите от правната комисия правосъдният министър в отговор на въпроси на БСП по време на блицконтрола.

Според социалиста Крум Зарков министърът на правосъдието е обещал да си подаде оставката, но не го е направил. Социалистът нарече „фейк“ твърденията на Кирилов, че докладът, излязъл преди дни, няма отношение към мониторинга в областта на правосъдието.

„Лесно е да отидеш да говориш дивотии и простотии в Брюксел срещу държавата си“, обобщи министърът. Данаил Кирилов посочи, че точно ще провери какво е казал, но подчерта, че по-важното е да се правят реформи, а в правосъдието досега са били извършени много важни и положителни неща.

„Да, има скандали, но аз не съм продуцирал клипа в Съдебната палата. Аз не съм правил другите скандали по случайното разпределение на делата, даже съм се въздържал от реакции, за да пазя добрия тон“, напомни Кирилов за гафовете на шефа на ВКС Лозан Панов.

„Никой няма да може да се справи с предизвикателството на една групичка, която клепа България“, коментира по този повод депутатът от ДПС Йордан Цонев.

„И г-н Зарков няма да се справи, макар че аз му пожелавам да бъде министър“, обърна се към соцдепута Цонев.

Източник: http://epicenter.bg/

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *