Китай забрани вноса на свинско месо от Германия

Китай забрани вноса на свинско месо от Германия

Китай забрани вноса на свинско месо от Германия, след като тази седмица бе потвърден първият случай на Африканска чума по свинете (АЧС) в една от германските провинции. Забраната за внос от третия по големина доставчик в света идва на фона на огромен недостиг от продукта в Китай, след като държавата беше изправена пред една от най-големите епидемии по прасетата, предава Reuters.

Асоциацията на германските фермери DBV призова местното правителство да продължи разговорите с Китай относно използването на регионална забрана за внос. Предложението им е да бъде включена само областта, в която е открит случай на АЧС, а не да се налага обща национална забрана за внос.

Новината за забраната идва няколко дни преди китайският президент Си Дзинпин да се срещне чрез видеовръзка с германския канцлер Ангела Меркел и лидерите на Европейския съюз.

Очаква се този ход да бъде от полза за други големи доставчици като САЩ, Испания и Бразилия.

„Испанският сектор на белите свине е напълно готов да продължи тенденцията си на растеж в продажбите на безопасно и качествено свинско месо на китайския пазар“, заяви в петък, преди да бъде обявена забраната, Даниел де Мигел, международен директор на търговския орган Interporc.

Съединените щати също са в „добра позиция“ да доставят повече свинско месо в Китай, каза Джо Шуеле, говорител на Федерацията за износ на месо в САЩ.

Африканската чума по свинете се предава чрез контакт с телесните течности на заразените животни и може да се разпространява от хора и камиони. Почти винаги е фатално при свинете и няма налични лекарства или ваксина, но не вреди на хората.

Източник: https://www.economic.bg/

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *