Китай заплаши с контрамерки, ако САЩ наложат санкции на Хонконг

Китай заплаши с контрамерки, ако САЩ наложат санкции на Хонконг

Китай предупреди днес, че ще вземе контрамерки в случай на американски санкции, наложени на Хонконг, предаде Франс прес. Предупреждението беше отправено след ден на протести в бившата британска колония срещу законопроект за националната сигурност, предават Франс прес и БТА.

Съветникът по националната сигурност на американския президент Доналд Тръмп – Робърт О’Брайън, заяви вчера, че китайският автономен район може да изгуби своя привилегирован търговски статут, ако бъде приет спорният законопроект от парламента в Пекин.

Но китайското министерство на външните работи заяви днес, че САЩ нямат правото да критикуват законопроекта, нито да се месят по този въпрос.

„Законите, прилагани в Хонконг, касаят изцяло суверенитета на Китай“, заяви говорителят на външното министерство Чжао Лицзян. Пекин вече е връчил „твърда протестна нота“ на Вашингтон, допълни той.

Очаква се китайският парламент да приеме законопроекта в четвъртък.

Редица хонконгски официални представители изразиха днес подкрепа за спорния законопроект за националната сигурност, предаде ДПА. Сред тях са комисарите, отговарящи за полицията, за местата за задържане и за митниците.

Последният британски губернатор на Хонконг Крис Патън пък предложи въпросът за законопроекта за националната сигурност да бъде повдигнат на срещата на групата Г-7 през юни, предаде Ройтерс.

Патън предупреди, че докато останалата част от света е обезпокоена от борбата с Ковид-19, китайският президент Си Цзинпин в действителност е скъсал Съвместната декларация за Хонконг, която е де факто договорът, гарантиращ начина на живот на Хонконг до 2047 г.

Китайски медии пък днес критикуват побоя над адвокат, нанесен от протестиращи в Хонконг вчера, предаде Франс прес.

Хонконгски медии съобщават, че до побоя се е стигнало след спор между жертвата и протестиращи, издигащи импровизирана барикада в града. Кадрите от побоя бяха качени в социалните мрежи, а Хонгонската адвокатска асоциация каза, че пребитият адвокат е членувал в нея.

В протестите вчера бяха арестувани над 180 души, допълва Ройтерс.

Източник: http://epicenter.bg/

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *