Китай не смогва с огромните поръчки

Напоследък глобалното търсене на китайски стоки е толкова силно, че създава недостиг на контейнери и увеличава разходите за доставка, а това потенциално ще възпрепятства износа на страната през следващите месеци. Експортът на страната, откъдето започна пандемията от COVID-19, не спира да расте от юли насам, движен от поръчките на медицински маски и оборудване за работа вкъщи, включително компютри.

В същото време вносът не нараства със същите темпове, което води до липса на транспортни контейнери, връщащи се в Китай, за да бъдат презаредени и изпратени отново, пише Bloomberg.

Разходите за доставка на 40-футов контейнер до Лос Анджелис от Шанхай почти са се удвоили от началото на юни, докато цената за изпращане на същия контейнер до Ротердам вече е четири пъти по-висока.

„Вдигащите се цени на китайските доставки поради недостиг на капацитет за корабоплаване ще се отразят на ръста на износа на Китай въпреки устойчивото външно търсене, подпомогнато от ваканционния сезон и блокирането на фабриките в цяла Европа“, казва Серена Джоу, анализатор в Mizuho Financial Group Inc. в Хонконг.

Недостигът на контейнери вероятно е действал като спирачка за износа през декември, смята тя. Ситуацията може да се влоши, тъй като износителите се стремят да направят колкото се може повече доставки преди обичайната дълга почивка в Китай по случай Лунната нова година, която започва в началото на февруари.

Последствията от недостига се усещат в цяла Азия, като докладът от японската агенция за насърчаване на търговията в средата на декември подчерта скока на товарните цени и липсата на контейнери в Югоизточна Азия и Индия.

Най-голямата корабна линия в Южна Корея HMM Co. заяви миналия четвъртък, че недостигът на контейнери и на място на корабите вероятно ще продължи и през първата половина на 2021 г. Компанията е разположила допълнителни кораби по американските маршрути, за да помогне на южнокорейските компании да изпращат своите стоки и ще добави още един до Европа по-късно този месец.

„Ограничената наличност на контейнери, задръстванията по пристанищата и глобалното икономическо възстановяване през 2021 г. трябва да запазят по-високите нива през първото тримесечие“, се казва в доклад от анализаторите на Bloomberg Intelligence Лий Класков и Адам Рошковски.

Източник: https://www.economic.bg/

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *