Китай предупреди – ако се наложи, 10 хиляди бойци ще защитят суверенитета над Хонконг

Китай предупреди – ако се наложи, 10 хиляди бойци ще защитят суверенитета над Хонконг

Десет хиляди военни „са пълни с решимност и увереност и са готови да защитят“ националния суверенитет в Хонконг. С такова изявление излезе командващият градския гарнизон на Народноосвободителната армия на Китай (НОАК) Чен Даосян, цитиран от британското издание The Guardian и Агенция „Фокус“.

Предупреждението му дойде на фона на продължаващите протести в Хомконг. Жителите на града са недоволни от плановете на Пекин да въведе закони за национална сигурност, заобикаляйки местния парламент, отбелязва вестникът.

Ръководителят на администрацията в Хонконг Кари Лам изрази пълната си подкрепа за инициативата на Всекийтаското събрание на народните представители (ВСНП). Според нея самите градски власти не са могли да приемат необходимите закони за 23 години и е малко вероятно да успеят да направят това в близко бъдеще.

В същото време Лам многократно отказваше да отговори на въпроса дали законите, предложени от ВСНП, ще имат обратно действие. Този въпрос предизвика безпокойство сред много от онези, които се организираха или участваха в протестите в Хонконг миналата година, обръща внимание The Guardian.

Преди това канцеларията по комуникациите, главното представителство на Пекин в града, осъди протестите, които започнаха мирно, но след това „бяха жестоко потиснати от полицията с помощта на сълзотворен газ, газови балони и водомети“. Според съобщението на ведомството, участниците в акцията и стоящите зад тях сили не бива да „подценяват решимостта на централните власти да потиснат призивите за независимост на Хонконг“, твърди изданието.

Очаква се протестите да се възобновят на фона на законопроект за химна в градския парламент. Според предложения документ за обида на „Марша на доброволците“, тоест за промяна на музика или думи, нарушителите могат да бъдат изправени пред глоби и лишаване от свобода за срок до три години.

Опонентите смятат, че законопроектът може да се използва за борба с демократични активисти и парламентаристи. Дебатът по него вече се превърна в повод за битки в местното законодателно събрание.

„Ако проявите някакво неуважение към химна, което в правния смисъл е широко тълкувано понятие, тогава законът се използва срещу вас“, казва депутатът от демократите Денис Квок. „Подобни закони са отличителна черта на авторитарната власт: всеки път, когато видят нещо, което не им харесва, те се опитват да го обявят за незаконно. Те потискат свободата“.

Правителството на Хонконг обаче настоява, че не се опитва да потисне свободата на словото. Според него същността на законопроекта се свежда до „уважение“, а нарушаването му се счита само за публична и умишлена обида към химна.

Източник: http://epicenter.bg/

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *