Китай приземи успешно кораб за многократна употреба

Китай приземи успешно кораб за многократна употреба

Китай успешно изстреля и приземи експериментален космически кораб за многократна употреба, съобщава държавната информационна агенция „Синхуа“, която оцени постижението като „важен пробив“. Космическият кораб е изстрелян с ракета Long March-2F от космодрума Jiuquan, разположен във Вътрешна Монголия.

Апаратът е прекарал два дни в орбита и се е върнал на планираното място за кацане в неделя, съобщава държавната медия.

Има много малко подробности за проекта, които са покрити с тайна. Няма официални изображения на космическия кораб, съобщава CNBC.

„Синхуа“ нарече събитието „важен пробив“ в изследванията на технологиите за космически кораби за многократна употреба в Китай, които могат да осигурят „по-удобен и евтин“ начин за пътуване напред и назад от космоса за „мирни“ цели.

Космическите кораби за многократна употреба се разглеждат като начин за намаляване на разходите за космически пътувания. САЩ разполагат с безпилотен космически кораб за многократна употреба, наречен X-37B, който вече е изпълнил няколко мисии.

Китай развива упорито своята космическа програма и е постигнал известни успехи. Страната завърши своята сателитна навигационна система Beidou през юни, която се разглежда като директен конкурент на американската правителствена система за глобално позициониране (GPS).

А през юли азиатската държава стартира и първата си самостоятелна мисия до Марс.

Миналата година Китай стана първата страна, която приземи космически кораб на т.нар. тъмна страна на Луната.

Източник: https://www.economic.bg/

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *