Кметът Боузър и двама губернатори с призив към американците да не посещават Вашингтон на 20 януари

Кметът на Вашингтон Мюриел Боузър и губернаторите на два съседни щата Лари Хоган (Мериленд) и Ралф Нортхам (Вирджиния) призоваха американците да не посещават града по време на встъпването в длъжност на новоизбрания президент Джо Байдън на 20 януари, се посочва в разпространеното съвместно писмено изявление, съобщава ТАСС.

В понеделник Боузър, Хоган и Нортъм обсъдиха ситуацията със сигурността по телефона по време на церемонията по встъпването в длъжност на Байдън за потенциални заплахи след вълненията в американския Конгрес. „Поради уникалните обстоятелства около встъпването в длъжност на президента, включително бруталното въстание от миналата седмица, както и продължаващата смъртоносна пандемия от COVID-19, ние предприемаме извънредни мерки, за да призовем американците да не идват във Вашингтон, а да участват вместо това в церемонията по встъпването в длъжност виртуално „, казаха те.

По-рано президентът на САЩ Доналд Тръмп обяви извънредно положение и изпрати федерална помощ на властите във Вашингтон във връзка с усилията за сигурност преди встъпването в длъжност. Американските власти също решиха да започнат да затягат мерките за сигурност във връзка с церемонията шест дни по-рано от планираното. В същото време Националната гвардия на САЩ може да използва до 15 хиляди от своите войници в рамките на сигурността във Вашингтон.

Встъпването в длъжност на Байдън и новоизбрания вицепрезидент Камала Харис ще се състои по обяд на 20 януари на стълбите на Капитолия. По-рано, във връзка с пандемията, причинена от новия коронавирус, беше решено церемонията да се проведе във възможно най-краткия формат

Източник: http://epicenter.bg/

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *