Колко пъти е нападана Капитолия?

Нападението срещу Капитолия от страна на привържениците на президента Доналд Тръмп, което се случи на 6 януари, бе определено като „черен ден в историята на САЩ“. Случващото се на хълма и в сградата на Конгреса изглеждаше като немислимо събитие, а световни и местни лидери заявиха, че това е нападение срещу демокрацията. Много американци написаха в социалните мрежи, че се „срамуват да бъдат част от тази нация“.

Симпатизантите на Тръмп, подтикнати от пламенната реч на президента преди неприятната случка, атакуваха сградата, твърдейки че изборите от 6 ноември са били фалшифицирани и демократите са откраднали нечестно победата на Доналд Тръмп. Те не искаха да позволят на Конгреса да завърши сертифицирането на Джо Байдън.

„Бунтовниците“, както ги определиха мнозина правителствени представители, нападнаха сградата и спряха работата на Конгреса. Освен че предизвикаха щети за милиони долари, по време на сблъсъците с органите на реда, загинаха и петима души. Един от които полицай.

Новоизбраният президент Джо Байдън заяви, че събитията от 6 януари са опит за „въстание, което е неоправдано и няма как да промени изборните резултати“.

Световните медии побързаха да определят нападението над Капитолия като историческо събитие, но от BBC побързаха да напомнят, че това не е напълно вярно.

Назад в историята емблематичната сграда е била атакувана, щурмувана и бомбардирана още четири път. Ето и хронологията, изготвена от BBC.

1814 г. – Британците опожаряват Капитолия 

Най-бруталната атака срещу Конгреса е тази на Британската империя по време на войната от 1812 г. Войските, водени от вицеадмирал сър Александър Кокбърн и генерал-майор Робърт Рос, успяват да достигнат Вашингтон през 1814 г. и подпалват сградата, която тогава все още е в процес на строеж. Капитолия е горяла с часове, докато в крайна сметка дъждът не изгася пожара. Междувременно нанесените щети забавили завършването й с месеци.

Атаката от 1814 г. е определена като единствения случай, когато чужди сили са превзели и окупирали Вашингтон.

1915 г. – Атака с динамит

Около век след британското нападение, Ерих Мюнтер, бивш професор по немски език в Харвардския университет, взривява динамит в приемната на Сената. Взривът е нанесъл сериозни материални щети, но не е отнел човешки животи.

Мюнтер е заявил, че нападението е в отговор на действията на американски финансови институции, които са помагали на Великобритания в Първата световна война срещу Германия. Той е заловен от полицията и арестуван, но малко след това отнема живота си.

1954 г. – Пуерториканската атака

На 1 март 1954 г. четирима пуерторикански националисти нахлуват в галерията за посетители на Камарата на представителите и откриват огън срещу хората в залата. Докато стреляли на посоки, те крещели: „Свобода за Пуерто Рико“. По време на тази атака са ранени петима конгресмени, но без опасност за живота.

„Не съм тук, за да убивам, а да умра за Пуерто Рико!“, е завила лидерът на групата Лолита Леброн по време на ареста си. Тя е осъдена на 50 години затвор, а тримата мъже с нея – на по 75 години.

Малко по-късно присъдите им са отменени от президента Джими Картър, който заявил, че „освобождаването им ще бъде хуманен жест, който международната общност ще оцени“.

1983 г. – Бомбена атака на групата „Въоръжена съпротива“

На 7 ноември 1983 г. член на радикално-лявата групата „Въоръжена съпротива“ се провиква в Капитолия, че „след секунди ще избухне бомба“, която е техният отговор на американските действия в Гренада и Ливан. Няколко секунди по-късно втория етаж на Конгреса е бил унищожен. При експлозията не е имало жертви, но десетки са били ранени.

Източник: https://www.economic.bg/

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *