Консерваторът Анджей Дуда печели втори президентски мандат след драматични избори в Полша

Консерваторът Анджей Дуда печели втори президентски мандат след драматични избори в Полша

Анджей Дуда печели президентските избори в Полша.

Според социолозите за него са гласували 51% от отишлите до урните вчера, а съперникът му Рафал Тшасковски има 49% от гласовете.

Настоящият президент на Полша Анджей Дуда се кандидатира за втори мандат и печели балотажа на президентските избори. Това се доказва от актуализираните резултати от екзит пул, проведена от изследователския център Ипсос, разпространена от полската телевизия.

Такава е оценката на социолозите, актуализирана предвид информацията, получена от 90% от регионалните избирателни комисии. По-рано беше съобщено, че Дуда е спечелил 50,8%, а Рафал Тшасковски – 49,2%.

Държавната избирателна комисия планира да публикува официалните резултати от изборите днес. Както по-рано информираха Ипсос, статистическата грешка на техните усъвършенствани изследвания е около 1%.

Според избирателната комисия изборите са били спокойни, без сериозни нарушения и инциденти. Въпреки пандемията от коронавируса, поляците са били активни и са гласували на днешния балотаж.

Междувременно Дуда вече заяви, че се радва на победата си. „Спечелването на избори с почти 70 процента избирателна активност е безпрецедентно събитие“, каза той в речта си. Сегашният лидер благодари на всички сънародници за активното им гражданско съзнание и се извини на онези, които се чувстват обидени от неговите думи или дела, уверявайки, че вратите на президентския дворец остават отворени за всички.

Източник: http://epicenter.bg/

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *