Конституционният съд единодушно: Президентът не може да бъде разследван, но не е недосегаем

Конституционният съд единодушно: Президентът не може да бъде разследван, но не е недосегаем

Президентът не може да бъде разследван и обвиняван, но ако има нещо срещу него, докато изпълнява длъжността си, ще могат да бъдат извършвани просецуално-следствени действия.

Това са решили единодушно конституционните съдии, съобщи БНР. Освен това държавният глава не може да бъде проверяван и подслушван.

Същото важи и за вицепрезидента.

Това означава, че президентът не е недосегаем, коментира конституционалиста проф. Пламен Киров. Президентът и вицепрезидентът могат да бъдат разследвани, но не могат да бъдат обвиняеми, уточни той. При откриване на данни за престъпна дейност, не могат да бъдат привличани за обвиняеми. Единествените недосегаеми по конституция са народните представители, каза още проф. Киров.

Caмoтo peшeниe пpeдcтoи дa бъдe пyблиĸyвaнo. 

Eдинoдyшнo, Кoнcтитyциoнният взe peшeниe пo Дeлo 1 oт 2020 г. Кoнcтитyциoннитe cъдии ca ĸaтeгopични – дoкaтo ca нa пocтoвeтe cи, cпpямo пpeзидeнтa и вицeпpeзидeнтa нe мoгaт дa ce извъpшвaт извънпpoцecyaлни и пpoцecyaлни дeйcтвия, cвъpзaни c peaлизиpaнe нa нaĸaзaтeлнa peпpecия. Te нe мoгaт дa ca oбeкт нa пpoвepки и paзcлeдвaния, нe мoгaт дa им ce пoвдигaт oбвинeния, нe мoгaт дa бъдaт пoдcлyшвaни, cлeдeни и изoбщo дa ce пpилaгaт cпeциaлни paзyзвaнaтeлни cpeдcтвa cпpямo тяx., пише  в мотивите, които всеки момент ще бъдат качени на саюта на КС.

Дeлoто бе образувано пo иcкaнeтo нa глaвния пpoкypop Ивaн Гeшeв зa тълĸyвaнe нa чл. 103 oт ocнoвния зaкoн, cвъpзaн c имyнитeтa нa пpeзидeнтa и нa вицeпpeзидeнтa.

Повод за питането, отправено от главния прокурор, бе разследване на специализираната прокуратура, свързано с ръководителя на ВВС генерал Цанко Стойков.

От специални разузнавателни средства, прилагани по делото, беше разпространен аудиофайл, на която според държавното обвинение се чува глас, напомнящ този на Румен Радев.

КС трябваше да каже и какво се включва в понятията „държавна измяна“ и „нарушение на конституцията“.

Причината да се иска такова тълкуване е чл. 103 от основния закон, според който президентът и вицепрезидентът имат функционален имунитет. Според конституцията двамата „не носят отговорност за действията, извършени при изпълнение на своите функции, с изключение на държавна измяна и нарушение на Конституцията“.

Седмица по-рано конституционните съдии трябва да отговорят и на въпроса дали редови прокурор може да разследва главния прокурор.

До него се стигна след доклада на Венецианската комисия, според който без дълбока институционална реформа няма как да се премахне недосегаемостта на главния прокурор в България.

Въпросите, на които Иван Гешев поиска отговор от конституционните съдии:

– Припокрива ли се по съдържание понятието „държавна измяна“, използвано в Конституцията, с престъплението „измяна“ в Глава първа „Престъпления против Републиката“ на НК

– Каква е разликата между конституционните понятия „държавна измяна“ и „нарушение на Конституцията“ като основание за търсене на отговорност на президента и вицепрезидента за действия, извършени при изпълнение на техните функции

– Понятията „държавна измяна“ и „нарушение на Конституцията“ от Конституцията, включват ли и извършване на престъпления, извън с тези срещу републиката в Наказателния кодекс ?

– Изразът „не може да бъде възбудено наказателно преследване“ ограничава ли се само до действия с процесуален характер, включва ли забрана да бъде образувано наказателно производство, когато се открият данни за евентуална престъпна дейност на президента и вицепрезидента и означава ли забрана за извършване на действия с процесуален характер по вече образувано наказателно производство, ако се разкрият данни за престъпна дейност на президента или вицепрезидента ?“

По неофициална информация Конституционният съд е дал еднозначни и единодушни на всички въпроси. Мотивите се чакат към 14 ч. Най-общо в тях се казва, че президентът не може да е обект на процесуално-следствени действия, но при дадени данни за престъпления разследващите могат да предприемат други такива процесуално следствени действия.

Очаквайте подробности!

Източник: http://epicenter.bg/

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *