КПКОНПИ образува производство за конфликт на интереси срещу кмета и зам.-кмета на столичен район

КПКОНПИ образува производство за конфликт на интереси срещу кмета и зам.-кмета на столичен район

На редовно заседание, проведено на 8 юли 2020 г., Комисията за противодействие на корупцията и за отнемане на незаконно придобитото имущество /КПКОНПИ/ прие решение за образуване на производство за установяване на конфликт на интереси по отношение на Савина Савова (избрана с листата на ГЕРБ/СДС – б.р.), кмет на район „Възраждане“ в столицата, и на заместник – кмета Татяна Димитрова.

Това съобщиха от пресцентъра на КПКОНПИ.

Производствата са образувани след сезиране от медийна публикация във вестник „Труд“ от 06.07.2020 г., под заглавие „Общинари пилеят по гръцки острови пари за деца в риск“. Съгласно ЗПКОНПИ, за сигнал се приема и публикация в медиите, която съдържа данни за корупция или конфликт на интереси за лица, заемащи висши публични длъжности.

„Общинари от район „Възраждане“ си правят семинари в Гърция и Испания, както и по курортите в България с пари от бюджета на Местната комисия за борба с противообществените прояви на малолетни и непълнолетни. Десетки командировки до островите Тасос и Корфу, както и до Барселона са подписани от кмета Савина Савова за обществените възпитатели, част от които са на възлови постове в общината и по съвместителство са и членове на комисията.

Освен в чужбина, те редовно прескачат и до Албена, Банско, Хисаря, Боровец, Поморие, Несебър, Сандански, Трявна. Според Савова, семинарите в България се организират от Централната комисия за борба с противообществените прояви на малолетни и непълнолетни и имат почти задължителен характер“, се казва в публикацията на „Труд“, по която се сезира КПКОНПИ.

За Савина Савова и Татяна Димитрова е започнала и проверка съобразно правомощията на КПКОНПИ по глава Девета от закона – „Противодействие на корупцията“.

Съгласно ЗПКОНПИ, конфликт на интереси възниква, когато лице, заемащо висша публична длъжност, има частен интерес, който може да повлияе върху безпристрастното и обективно изпълнение на правомощията или задълженията му по служба.

След образуване на производството, Комисията изисква и получава необходимата информация и документи, и се произнася с мотивирано писмено решение в срок до два месеца, който може да бъде удължен еднократно до 30 дни.

Решенията на КПКОНПИ за установяване на конфликт на интереси не са окончателни и подлежат на обжалване или протест по реда на АПК. Установяването на конфликт на интереси с влязло в сила решение е основание за освобождаване от длъжност, освен когато в Конституцията е предвидено друго. За лицата, посочени по-горе, конфликт на интереси не е установен с факта на образуване на производството – той се твърди в медийна публикация, и наличието или липсата му подлежи на установяване по предвидения в закона ред.

Източник: http://epicenter.bg/

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *