Край на идеята на Google за интернет от балони

Край на идеята на Google за интернет от балони

Alphabet, компанията майка на Google, се сбогува с още един от дългосрочните си експериментални проекти. Този път става дума за Loon – идеята за гигантските балони, чрез които компанията се надяваше да разпространява интернет към селските райони на света.

„Въпреки че по пътя открихме редица желаещи партньори, не намерихме начин да намалим разходите достатъчно ниско, за да изградим дългосрочен, устойчив бизнес“, заяви главният изпълнителен директор на Loon Аластър Уестгарт в блог публикация.

„Разработването на радикални нови технологии по своята същност е рисковано“, посочи той, но допълни, че това не отнема от трудността при съобщаването на новината.

Днес с тъга споделям, че Loon ще се ликвидира.“

Анулирането идва, след като компанията неотдавна сложи край и на друг свой експериментален бизнес. През 2020 г. тя прекрати проекта Makani, целящ да осигурява вятърна енергия от гигантски хвърчила.

И двата проекта тръгнаха от бизнес звеното „X“ на Alphabet, от което водят началото си експерименталните идеи на компанията. Според финансовите отчети за третото тримесечие приходите ѝ от тези начинания са се повишили от 155 на 178 млн. долара на годишна база. Оперативната загуба обаче също расте, достигайки 1.10 млрд. долара в сравнение с 941 млн. долара година по-рано.

Loon също е част от причините за финансовите проблеми. Пътят към търговска жизнеспособност се оказа много по-дълъг и по-рисков от очакваното.

На прощаване Уестгарт все пак отчита „изключително големите постижения на целия екип на Loon. Според него усилията им ще бъдат продължени „по начини, които все още не можем да си представим“.

Източник: https://www.economic.bg/

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *