Край на партитата в Дубай за англичаните

До скоро Дубай имаше славата на идеалното място за бягство от пандемията, тежките мерки за социална дистанция и стреса, но англичаните вече нямат привилегията да се възползват от всичко това. Великобритания извади туристическата дестинация на Персийския залив от списъка си с разрешени  пътувания, заедно с останалата част от Обединените арабски емирства (ОАЕ) поради ръста на заразените с COVID-19, пише CNBC.

Докато голяма част от света беше в пълно или частично блокиране тази зима, центърът за развлечения и търговия в Близкия изток посрещаше туристите, жадуващи за подобие на живота преди здравната криза, разрешеното плажуване и достъпните ресторанти, молове, увеселителни паркове и хотели.

Но емиратът скоро може да загуби тези предимства заради разпространението на пандемията. От Великобритания пристигат най-много туристи, а сега новите мерки изискват връщащите се от ОАЕ в Англия, Шотландия, Уелс и Северна Ирландия да се самоизолират за 10 дни.

Данните казват, че трябва незабавно да премахнем ОАЕ от списъка със страни без карантина“, написа министърът на транспорта на Великобритания Грант Шапс. „От вторник, 12 януари, всеки, който пристига от там, ще трябва да се мине под домашна карантина“, пише Шапс.

Към днешна дата в ОАЕ са регистрирали около 233 хил. случая на Covid, от които 711 са фатални. Докато в Обединеното кралство, е сред най-тежко засегнатите от вируса в Европа и на 5-то място в света по отношение на заразени и смъртните случаи, е регистрирало 3.12 млн. случая и над 82 хил. смъртни случая.

Балонът се спука

След налагането на една от най-строгите мерки в света през март и април 2020 г., икономиката на Дубай започна постепенно да се отваря отново. Докато столицата на ОАЕ Абу Даби остава до голяма степен затворена, нейната съседка отново започна да приема туристи на 7 юли и през последните месеци туристическият сектор, който обикновено представлява около 12% от БВП на емирството, отразява относително здравословно възстановяване.

Той също така се възползва от своята откритост и сертифициране за „безопасно пътуване“, като стартира програма за виза за отдалечен работник, а подписването му на Авраамовите споразумения през август доведе до нарастващ поток на посетители от Израел. Цените за наеми и хотели скочиха през зимните месеци. Ресторантите и баровете на Дубай кипяха от активност и властите разрешиха частни събирания до 30 души по време на новогодишните празници.

Британците се възползваха от предимствата на курортите в Дубай, като си припомниха вкуса на свободното движение, но с напредването на зимата ситуацията за тях се влоши. Великобритания беше под пълна блокада през зимата, а новият щам на COVID-19 се оказа 70% по-заразен от своя предшественик.

Източник: https://www.economic.bg/

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *