Кризата за българските стартъпи предстои

Кризата за българските стартъпи предстои

Кризата в стартъп средите предстои. Инвеститорите са фокусирани върху текущите си компании и не са склонни да рискуват с нови, което води до забавяне на технологичното развитите. Това каза пред Economic.bg изпълнителният директор на Българската стартъп асоциация (BESCO) Добромир Иванов. Той добави, че голяма част от компаниите са загубили ключови партньорства и възстановяването им ще отнеме време. Компаниите, които са фалирали, за момента са малко. Сред най-засегнатите сектори са туризмът и авиацията.

Добромир Иванов заяви, че голяма част от стартъпите са привлекли свежи инвестиции преди кризата, които вместо да използват за технологично развитие в сектора са били принудени да инвестират в това да не фалират.

Специфична целева подкрепа по време на кризата с COVID-19 стартъпите не са получили. Бяха отпуснати средства от Фонда на фондовете, но това е финансиране, което се чакаше от три години и най-накрая беше усвоено.”

Добромир Иванов поясни, че явно технологичната и научната индустрия не са приоритет за правителството, въпреки че могат да дърпат икономиката напред и да генерират високи стойности на БВП. „Имаме много талантливи програмисти, които са шансът ни вместо да имаме ръст на БВП от 3.2% да достигнем стойности между 8%-10% и да не бъде нужно, да сме последни във всички икономически класации.”

От BESCO предлагат редица проекти за улесняване на работата и регулиране на сектора. Една от идеите е за ясно регламентиране на работата от вкъщи – въпрос, който стана особено належащ и актуален по време на пандемията, която принуди много компании от различни сектори да изпратят служителите си да работят от домовете си.

Стартъп асоциацията предлага и приемането на законопроекта за създаване на специално дружество за стартъпи и иновативни компании (Договорното акционерно дружество, бел.р.). „Работим по редица проекти, които ще бъдат в плюс на хората и ще улеснят работата. Надяваме се, че е въпрос на време те да бъдат изпълнени”, коментира още Иванов.

Той разкри, че другата година Българската стартъп асоциация ще представи нов доклад, който ще има за цел да отрази цялостното състояние на индустрията. Ще бъде измерван броя на новосъздадените компании, развитието и приходите на вече функциониращите, ще бъде изготвен мониторинг за цялостното представяне на всяка компания и как стоят те на международната сцена.

Целта на проекта е да се осветли сектора и след години да се вижда еволюцията. Важен сегмент от доклада ще заеме проучването затова, колко компании решават да останат в България и колко новодошли са отчетени.

Източник: https://www.economic.bg/

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *