Кристин Лагард : Икономическите перспективи се характеризират с висока несигурност

Въпреки „много окуражителните новини“ относно кандидатите за коронавирусни ваксини през последните седмици, икономическите перспективи за еврозоната продължават да се характеризират с „висока степен на несигурност“, заяви в четвъртък управителят на ЕЦБ Кристин Лагард по време на нейното изслушване от Комисията по икономически въпроси на Европейския парламент.

Говорейки пред евродепутатите, Лагард заяви, че неотдавнашният ръст на случаите на Covid-19 в цяла Европа и последвалите мерки за ограничаване на пандемията допринасят „за и без това повишеното ниво на несигурност“ и представляват сериозно предизвикателство за глобалната икономика.

Шефът на ЕЦБ също така отбеляза частичния и неравномерен отскок при растежа на БВП на отделните страни членки на еврозоната, както и продължаващата слабост в сектора на услугите като ключови въпроси, влияещи върху икономическите перспективи.

Според Кристин Лагард фискалните стимули остават от „ключово значение“, за да може еврозоната да се възстанови от коронавирусната криза.

Въпреки че потвърди, че ЕЦБ ще продължи да се справя с кризата „със същия подход и същата решителност“, тя отбеляза, че стимулите трябва „бързо“ да допълват и укрепват паричната политика. Г-жа Лагард се аргументира за по-целенасочен подход в стимулирането по време на нейното изслушване в Европейския парламент.

Тя отбеляза, че към днешна дата правителствата от еврозоната са приложили фискални стимули, равняващите се на над 4% от БВП на региона само в рамките на 2020 г.

Тези национални фискални отговори бяха много ефективни, смята шефът на ЕЦБ. Схемите за запазване на работните места и за гарантиране на заемите са помогнали по-специално за осигуряване на заетост и за предотвратяване на ненужна загуба на жизнеспособен бизнес. Те бяха решаващо допълнени от подкрепа на ниво ЕС – така наречените „предпазни мрежи“ – които засилват техните ефекти за повишаване на доверието. Чрез подсилване на търсенето и улесняване на достъпа до кредити за компаниите, тези мерки също така засилиха ефективността на нашата парична политика, отбеляза Кристин Лагард.

Докато фискалните мерки, предприети в отговор на пандемията, трябва да бъдат, доколкото е възможно, целенасочени и с временен характер, слабото търсене и повишеният риск от забавено на възстановяване изискват продължаваща подкрепа от националните фискални политики. Амбициозната и координирана фискална позиция остава от ключово значение, подчерта Кристин Лагард.

Според нея пакетът „Следващо поколение ЕС“ трябва да започне да функционира незабавно. Допълнителните ресурси на пакета могат да улеснят експанзивни фискални политики, най-вече в онези държави от еврозоната с ограничено фискално пространство. „Трябва също така да осигурим подходящи договорености, които да позволят добро последователното и ефективно изразходване на тези средства. Ето защо приветствам неотдавнашния принос на Европейския парламент за насърчаване на прозрачността и отчетността при използването на фискалната подкрепа на ЕС“, посочи шефът на ЕЦБ пред евродепутатите.

„Поради това е по-важно от всякога паричната политика и фискалната политика да продължават да работят ръка за ръка, като това се прави при пълно зачитане на мандата и независимостта на ЕЦБ“, подчерта г-жа Лагард.

„Позволете ми да завърша, като подчертая, че реакцията на Европа на кризата досега е не само впечатляваща, но и високоефективна. Навлизайки във втората фаза на кризата обаче, ние трябва да проявим постоянство и да продължим със същия ангажимент по отношение на хората в Европа“, отбеляза тя и допълни: „Преобладаващото мнозинство от европейците – всъщност, почти всички от тях според последното проучване на Евробарометър – изискват подобни действия от нас. Нека се уверим, че политиките, които формираме, ни позволяват да стигнем до там, до където трябва да стигнем. Както веднъж каза Йохан Волфганг фон Гьоте: „В сферата на идеите всичко зависи от ентусиазма, в реалния свят всичко почива на постоянство“.

Източник БНР

Източник: http://epicenter.bg/

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *