Кунчев: След седмица ще завалят случаите на COVID-19, предадени в училищата

Кунчев: След седмица ще завалят случаите на COVID-19, предадени в училищата

18 септември, 13:14 /

Кунчев: След седмица ще завалят случаите на COVID-19, предадени в училищата

Снимка:

Притеснява ме високата смъртност и броят на заразените медици, каза главният държавен здравен инспектор

„Каквото се случва в обществото – това ще се случва и в училище. От края на другата седмица ще завалят случаи на COVID-19, предадени в училищата. В това няма да има нищо изненадващо. Този процес го преживяхме с детските градини, когато трябваше да отворят наново. Имаше протести на родителите. Бавно и постепенно обаче си влязоха в нормален режим. Очаквам това да стане и с училищата.“ Това заяви главният държавен здравен инспектор доц. д-р Ангел Кунчев по време на дискусия на тема „COVID-19 – предизвикателства и решения пред лечебните заведения за болнична помощ“.

„Изненадан съм от изключително отговорното отношение на цялата образователна система към заразата COVID-19. Не съм очаквал, че тези хора, за толкова кратко време ще успеят да създадат такава организация“, каза той. „Притеснява ме обаче голямата смъртност. На трето място сме след Румъния. Процентът на засегнат медицински персонал също е притеснителен – 1 000, които извеждаме за поне 14 дни е сериозен удар по системата“, посочи Кунчев. По думите му системата е подготвена за по-голяма заболеваемост от тази, която наблюдаваме у нас в момента.

Той беше категоричен, че няма как да се направи прогноза за това, което ни очаква. Ситуацията е динамична. 

За 2 седмици случаите в Европа са скочили средно с 20%. Има страни с по над 80%. „На този фон България е една от малкото страни с намаление и то е с минус 2,7%. Не е много, но на фона на общото увеличение е показателно, че след платото през август успяхме да постигнем няколко седмици на постепенно намаляване на случаите“, каза той.  


Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *