Куршуми по пощата за финансовата шефка на Huawei

Финансовия шеф на Huawei Мън Уанджоу е получила куршуми по пощата, докато е била под домашен арест във Ванкувър, става ясно на съдебно заседание, съобщи Би Би Си. Това е една от няколкото предполагаеми заплахи за смърт, разкрити от компанията, осигуряваща й сигурност.

Мън беше задържана през 2018 г. по обвинения, свързани с предполагаема заблуда на HSBC относно сделките на Huawei в Иран, припомня БГНЕС. Нейният случай създаде разрив между Китай и Канада, като Пекин многократно призовава за нейното освобождаване.

Главният финансов директор на Huawei беше арестуван на международното летище във Ванкувър по заповед от САЩ, където тя е обвинена в банкова измама и потенциално подвеждане на HSBC банката да наруши американските санкции.

Дни след като е освободена под гаранция, тя е поставена под домашен арест във Ванкувър.

Тя се бори срещу екстрадицията си в САЩ, които искат да бъде изправена пред съда.

Заплахите бяха разкрити във Върховния съд на Британска Колумбия от Дъг Мейнард, главен оперативен директор на охранителната фирма Lions Gate Risk Management.

Той каза, че Мън е получила „пет или шест“ заплашителни писма в резиденцията си през юни и юли 2020 г. Той добави, че „понякога в пликовете имаше куршуми“.

Ролята на полицията във Ванкувър по случая, водят ли се разследвания и какви са резултатите, остава неясна.

Пекин задържа двама канадци скоро след ареста на Мън през декември 2018 г. и оттогава ги държи в затвора, като ги подлага на разпити.

Адвокатът на шефката на Huawei твърди, че на практика от Канада се иска „да наложи санкциите на САЩ“.

Huawei е една от основните мишени на атаката на администрацията на Тръмп срещу китайски компании, която според Вашингтон представлява заплаха за сигурността и предава данни на правителството.

Източник: http://epicenter.bg/

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *