Лавров за Помпео: Вярвах повече дори на Шварценегер, когато казваше Trust me

Лавров за Помпео: Вярвах повече дори на Шварценегер, когато казваше Trust me

Министърът на външните работи на Русия Сергей Лавров определи като голословни твърденията на американския си колега Майк Помпео за възможно участие на високопоставени руски официални лица в предполагаемото отравяне на Алексей Навални, предава изданието EA Daily, цитирано от Агенция „Фокус“.

„Дори когато Арнолд Шварценегер казваше (във филмите) Trust me, имаше много по-големи шансове да му повярвам, отколкото на този, който се опитва да играе Шварценегер, но вече на международната сцена“, констатира Лавров на пресконференция в Москва.

Както подчерта министърът, в Русия вече са свикнали с голословните обвинения, идващи от Запада.

„И когато официален представител на германското правителство декларира, че искането на Генералната прокуратура на Русия е прехвърлено на органите на независимото правосъдие и следователно германското правителство вече не може да направи нищо, но в същото време изисква да проведем разследване, това прилича на прецедентите, създадени от нашите западни колеги след отравянето в Солсбъри и повтаря историята, развила се с трагедията на малайзийския „Боинг“ (над Украйна)“, каза той.

Лавров припомни, че и по двата случая Москва не е отказала да сътрудничи в разследването и е предоставила необходимата информация.

„Те ни отговориха така: „Имаме предвид под сътрудничество от руска страна необходимостта да признаете вината си“. Ако дори сега същата логика преобладава сред нашите западни колеги, на първо място сред германските, а и сред американските, това само ще потвърди, че те са се поставили над закона, са се поставили над всички останали, че като че ли всички са равни, но те са много повече равни от всички останали, защото трябва да се вярва на думата им“, заключи ръководителят на руското външно министерство.

Преди това държавният секретар на САЩ Майк Помпео предположи миналата сряда, че опитът да бъде отровен Алексей Навални би могъл да бъде организиран от „високопоставени членове на руското правителство“. Според него „хората по света приемат подобни действия такива, каквито са“.

„И когато видят опит за отравяне на дисидент, те осъзнават, че има голяма вероятност той наистина да идва от високопоставени руски служители“, продължи мислите си ръководителят на Държавния департамент. Освен това той предупреди, че администрацията на Доналд Тръмп ще проучи възможността за отмъщение във връзка със събитията около руския опозиционен блогър.

„Ще направим оценка, за да сме сигурни, че правим точно това, което трябва да се направи, за да се намали рискът подобни неща да се повторят“, заключи Помпео.

Припомняме, германският канцлер Ангела Меркел заяви на 2 септември, че смята Навални за „жертва на атака с химически нервен агент от групата Новичок“. На свой ред прессекретарят на руския президент Дмитрий Песков посочи, че Кремъл не вижда причина да се обвинява руската държава в инцидента с Навални.

Източник: http://epicenter.bg/

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *