Лагард: ЕЦБ залага на мощни монетарни стимули

Лагард: ЕЦБ залага на мощни монетарни стимули

Гуверньорът на Европейската централна банка Кристин Лагард обеща пакет от мощни монетарни стимули през декември и призова правителствата да направят всичко възможно, за да подкрепят икономиката, пише Bloomberg.

ЕЦБ реагира бързо и решително на първата вълна на COVID-19, която удари икономиките от еврозоната. Ще подходим към настоящата фаза на кризата със същия подход и решителност“, коментира Лагард.

Управителният съвет на централната банка ще проведе следващото си заседание на 10 декември, като вече заяви ангажимент да увеличи стимулите тогава. Лагард потвърди отново, че извънредната програма за изкупуване на облигации и дългосрочните заеми за банките ще бъдат основните инструменти, с които да се гарантира, че кредитите остават евтини за компаниите, правителствата и потребителите, докато кризата продължава.

В същото време представители на банката, включително главният икономист Филип Лейн, се опитват да убедят инвеститорите да не се фокусират твърде много върху пакета от стимули през декември, подчертавайки, че цялостната му ефективност е ключова. Повечето икономисти очакват допълнителни 500 милиарда евро (592 милиарда долара) за изкупуване на облигации.

Говорейки относно глобалните икономически перспективи, Лагард коментира, че новините около откриването на ваксина срещу коронавируса са “обнадеждаващи”, но няма причина да се ограничават усилията за подкрепа на икономиката, тъй като масовите ваксинации ще отнемат време.

По-важно от всякога е монетарната и фискалната политика да продължат да работят ръка за ръка”, заяви гуверньорът на ЕЦБ.

Европейските лидери ще проведат видеоконферентен разговор в четвъртък, за да обсъдят съвместната подкрепа, след като Унгария и Полша заплашиха да наложат вето на фонда за възстановяване и бюджета на блока.

Източник: https://www.economic.bg/

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *