Лагард прехвърли отговорността за възстановяването от кризата на държавите

Лагард прехвърли отговорността за възстановяването от кризата на държавите

Правителствата от еврозоната трябва да продължат да „харчат сериозно“ с цел подпомагане на Блока от историческата рецесия, предизвикана от пандемията от коронавиурса, заяви президентът на Европейската централна банка Кристин Лагард.

„Доверието в частния сектор зависи до голяма степен от доверието във фискалните политики. Продължаващата експанзивна фискална политика е жизненоважна, за да се избегне прекомерното съкращаване на работни места и да се подкрепят доходите на домакинствата, докато икономическото възстановяване стане по-стабилно“, каза Лагард в свое изявление, цитирана от Reuters.

Схемите за подпомагане на икономиката и запазването на работни места са удължени в няколко държави от Блока с цел укрепване на икономиката, докато държавите се възстановят от кризата, която може да намали тазгодишната продукция с 8%.

„Поддържането на схеми за подпомагане на работните места е от решаващо значение за избягване на рязко увеличаване на безработицата на по-късен етап през годината“, добави Лагард в речта си на годишната среща на Управителния съвет на арабските централни банки и паричните власти.

Лагард също настоя за окончателна сделка за 750-милиардния еврофонд за възстановяване на Европейския съюз, който все още е в процес на преговори и подлежи на политически спорове.

От своя страна ЕЦБ е готова да коригира всички свои инструменти според нуждите, тъй като няма място за самодоволство, каза Лагард.

Източник: https://www.economic.bg/

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *