Лидерът на Сената няма да го свика извънредно за импийчмънт на Тръмп, Конгресът заседава (НА ЖИВО)

Американският сенат няма да бъде свикан на 15 януари, за да разгледа импийчмънта на действащия президент Доналд Тръмп. Това съобщи The Washington Post, цитиран от TACC и Агенция „Фокус“.

Според изданието сътрудниците на лидера на републиканското мнозинство в Сената Мич Макконъл казали пред кабинета на ръководителя на демократическото малцинство Чък Шумър, че републиканците не са се съгласили да свикат заседание в петък, за да се разгледа въпросът за импийчмънта.

По-рано Reuters съобщи, че горната камара на Конгреса може да започне дискусии по обвинението срещу Тръмп, ако Камарата на представителите приеме документа.

А самата Камара на представителите одобри правилата и започна разискване относно резолюцията за импийчмънт.

Конгресмените дебатираха правилата на процедурата за разглеждане на резолюцията за импийчмът на Тръмп, съгласуваха ги и накрая приеха с 221 гласа „За“ срещу 203 гласа „против“ да продължат напред с въпроса, предаде Ройтерс. 

Сега те дебатират самите обвинения срещу Тръмп. Очаква след тези дебати, които ще продължат около 2 часа, да се гласува самата резолюция за импийчмънт. 

Пред конгресмените беше внесено обвинение за „подбуждане към бунт“. Документът изисква импийчмънт на президента и забрана за заемане на каквато и да е избрана длъжност в бъдеще.

Доналд Тръмп е очевидна и непосредствена опасност за САЩ и трябва да бъде отстранен от длъжност, заяви председателката на Камарата на представителите на САЩ Нанси Пелоси. 

„Знаем, че президентът на САЩ подстрекаваше към този бунт, това въоръжено въстание против нашата страна. Той трябва да си върви. Той е очевидна и непосредствена опасност за нацията, която всички ние обичаме“, заяви тя по време на дебатите в долната камара на Конгреса за процедура по нов импийчмънт на Доналд Тръмп след щурмуването на Капитолия на 6 януари, при което загинаха петима души. 

Демократите могат да одобрят отстраняването на Тръмп с обикновено мнозинство. След това делото ще отиде в Сената, който обаче излиза във ваканция до 19 януари – деня преди встъпването в длъжност на новия президент Джо Байдън, така че пълноценен процес не може да се проведе преди изтичането на мандата на Тръмп.

Освен това, както прогнозират експертите, импийчмънтът в горната камара е малко вероятно да събере подкрепа от две трети от гласовете, както е по закон.

Източник: http://epicenter.bg/

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *