Лиляна Павлова: Стартъпите може да задвижат икономическата промяна

Лиляна Павлова: Стартъпите може да задвижат икономическата промяна

Технологиите ни помогнаха да преминем през кризата и ще са решаващи за излизането от нея, тъй като ще ни позволят да трансформираме живота и начина си на работа и учене според новите реалности. Стартъпите пък са носителите на иновации, които може да задвижат промяната и да добавят по-голяма стойност към икономиката.

Това стана ясно от думите на Лиляна Павлова, вицепрезидент на Европейската инвестиционна банка, по време на събитието ReStart&Up, което се организира от Economic.bg, сп. „Икономика“, Дигитална национална коалиция и София Тех Парк.

Говорейки за предизвикателствата от кризата, Павлова изтъкна, че не трябва да се мисли просто за възстановяване на параметрите отпреди нея, а да се състави по-дългосрочна цел, ориентирана към нови бизнес модели и технологии. Затова и усилията на ЕИБ, по думите ѝ, са насочени към подкрепата на иновации, технологии, научни изследвания, стартиращи и иновативни компании, развитието на цифровата икономика.

Наред с инвестициите в публични и инфраструктурни проекти, ЕИБ планира да се фокусира повече върху подпомагането на бизнеси в областта на дигиталните технологии, 5G, изкуствения интелект, възобновяемата енергия и като цяло развитието на малки и средни предприятия, които са гръбнакът на икономиката.

Европа може да се гордее с много неща, но има сектори, в които изостава и в които има какво още да желаем“, посочи Павлова.

Старият континент се бори да навакса недостатъците в революционните технологии. Анализаторите определят научните постижения тук като високи, но критикуват отдалечеността им от бизнеса и приложението в реална среда за нуждите на хората и икономиката. Именно тук биха могли да се намесят стартъпите, които благодарение на своята гъвкавост и иновативност имат възможността лесно да експериментират и адаптират продуктите си, бидейки медиатор между корпорациите и науката.

Стартъпите са признати като източници на растеж и на иновации. По време на кризата те изпитаха своите предизвикателства, имаха своите ограничения и преди това, но вярвам, че именно това е сегментът, в който можем и трябва да инвестираме, наред с инвестициите в реалната икономика на Европа, която продължава да е на плещите на МСП“, коментира Павлова.

Тя очерта механизмите, чрез които ЕИБ планира да подсили малкия и иновативен бизнес. Още в началото на кризата институцията предложи създаването на Пан-европейски гаранционен фонд, който вече е факт. Осигуреният от банката капитал е в размер на 25 млрд. евро, заедно с който се очаква да бъде мобилизиран допълнително частен ресурс до 200 млрд. евро.

В партньорство с търговските банки средствата ще бъдат разпределени на малкия бизнес под формата на изгодни кредити. За да минимизира риска за финансовия сектор, ЕИБ ще предостави на банките гаранции.

„Ресурсът за българските банки покрива 50-80% от кредитния риск. Така се дава възможност за по-добри условия и по-ниски лихви“, каза вицепрезидентът на ЕИБ. За три години над 3000 малки и средни предприятия в България са получили кредити за над 300 млн. евро, посочи още Павлова.

Тя обърна внимание и на няколкото нови елемента, като програмата на Райфайзенбанк за творчески и културни индустрии. По линията на инструмента JEREMY пък 80 млн. евро доходност ще се реинвестират в нов специално разработен за България пазарен инструмент за МСП. Идната седмица се очаква подписването на споразумения с първите три банки партньори.

Конкретно за стартъпите е предвидено да се увеличи рисковият дялов капитал. „Досега имаме шест фонда, които сме подкрепили, и работим по подписването на два нови, надявам се до края на годината.“

Източник: https://www.economic.bg/

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *