Лондон обяви извънредно положение заради по-заразния щам на коронавируса

Лондон обяви извънредно положение днес, тъй като здравната система е изложена на риск заради бурното разпространение на новия, по-заразен щам на коронавируса, пише Reuters. Според властите мутацията е „извън контрол“ на цялата територия на Обединеното кралство. Великобритания е петата държава в света с най-лош показател за смъртността на вируса. Над 78 000 за загинали с установен COVID-19, а премиерът Борис Джонсън затвори икономиката и форсира процеса по ваксинация на населението в опит да спре пандемията.

Кметът на Лондон Садик Хан, от опозиционната Лейбъристка партия, заяви, че болничните легла в столицата ще свършат през следващите няколко седмици, тъй като разпространението на вируса е „извън контрол“. „Обявяваме извънредно положение, защото заплахата, която този вирус представлява за нашия град, е в кризисна точка.“

Лондон, който се съревновава с Париж за статута на най-богатия град в Европа, има население от над 9 милиона души.

Последното извънредно положение в Лондон беше въведено при пожара в кулата Гренфел в многоетажен жилищен блок през 2017 г., когато загинаха 72 души.

Хан каза, че има части на Лондон, където 1 на 20 души е диагностициран с вируса. Натискът върху спешната помощ, която сега отговаря на 9 000 повиквания за спешни случаи на ден, принуди властите да включат и пожарната в обслужването на спешни случаи, като предстои да бъдат привлечени и полицейските служители.

Службата за национална статистика изчислява, че 1.1 млн. души в Англия са имали сблъсък с коронавируса през седмицата до 2 януари, т.е. 1 на всеки 50 човека.

Великобритания, първата страна, която одобри ваксините произведени от Pfizer/BioNTech и AstraZeneca, одобри в днес и тази на Moderna, надявайки се да започне да я прилага тази пролет. Освен това се съгласи да закупи допълнителни 10 милиона дози.

Министърът на транспорта Грант Шапс обаче заяви, че има опасения, че някои ваксини може да не работят правилно срещу силно заразния вариант на коронавируса, който се появи в Южна Африка.

„Това е много голямо притеснение за учените“, каза той пред радио LBC.

Лабораторно проучване на американския производител на лекарства Pfizer, което все още не е рецензирано, показва, че ваксината действа срещу една ключова мутация в новите варианти, открити във Великобритания и Южна Африка.

Източник: https://www.economic.bg/

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *