Лондон отрича „забрана за секс“ в новите ограничения заради Covid-19

Британското правителство защити разпоредба в ограничителните мерки след твърдения, че забраната за пренощуване в друго домакинство фактически криминализира секса, предаде АФП, цитирана от БНР.

Новите правила влязоха в сила в понеделник, като бяха облекчени някои ограничения за социални събирания, но те забраняват на двама души от различни домакинства да се срещат на частно място.

Някои медии нарекоха тази мярка „забрана за секс“, а хаштагът #sexban започна да набира сила в Туитър във Великобритания, а някои отбелязаха, че сексуалните отношения изглежда са разрешение на открито, но не и на закрито.

Но зам.-министърът на благоустройството Саймън Кларк заяви за радио Ел Би Си, че това са неправилни тълкувания и че целта на мерките е защита на общественото здраве и намаляване на заразяванията.

„Жизненоважно е и е ясно, че когато хората стоят по домовете си, няма допълнителен риск за предаване в обществото и това е очевидно ключова стъпка за удържане“ на разпространението на вируса, каза той.

Запитан дали е разрешен секс на открито, като се спазват нормите за обществено благоприличие, Кларк не отговори пряко.

„Справедливо е да се каже, че рискът от предаване на коронавируса на открито е значително по-нисък от този в затворени пространства“, каза той. И добави:

„Ние очевидно не окуражаваме хората да правят нещо като това навън в тези времена“.

Новите мерки позволяват на групи до 6-има души да се срещат навън за дейности като спорт или барбекю. Но в тях се посочва:

„Не се разрешава на никого да участва в събиране, което е на публично или частно затворено пространство, в което участват двама или повече души“.

Нарушителите подлежат на глоба от 100 британски паунда ($125, 112 евро), макар че правителството посочи, че няма правомощия да влиза по домовете, освен ако не подозира „сериозна престъпна дейност“.

Полицията предупреди, че новите правила може да се окажат неприложими, особено с оглед на слънчевото време напоследък, което изкара множество хора по паркове и плажове.

Даунинг стрий заяви, че служителите трябва да проявяват здрав разум, да ангажират хората и да налагат глоби като крайна мярка.

Източник: http://epicenter.bg/

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *