Лукашенко благодари на Путин за подкрепата след изборите

Лукашенко благодари на Путин за подкрепата след изборите

Президентът на Беларус Александър Лукашенко благодари на руския си колега Владимир Путин за подкрепата в периода след президентските избори, проведени на 9 август, предават TACC и Агенция „Фокус“.

„Първо, искам да Ви благодаря – това е естествено, всички разбират това отлично, – да Ви благодаря не за факта, че ние с Вас изпълняваме споразуменията, това е естествено. Действахте много порядъчно, човешки, така че аз лично благодаря на Вас и на всички руснаци, всички, които участваха в подкрепата ни в това време след изборите,“ каза той в понеделник по време на разговори с Путин в резиденцията на президента на Руската федерация в Сочи.

Той обеща да информира подробно руския лидер за протестите в Минск и да покаже истинската картина на събитията. „Ще ви разкажа подробно какво се е случило. Разбира се, това всъщност не се вижда, както се демонстрира в медиите. Вие сте опитен човек, знаете както и аз как може да се показва и разказва. Е, тогава в нашето време – време на информационни конфронтации и войни – вие знаете как се представя това, затова ще ви информирам подробно за това, което всъщност се случва, дори не в Беларус, а в Минск “, каза Лукашенко.

Лукашенко благодари на Путин, че „демонстрира, че границите на Беларус са границите на Съюзната държава“. „Това, от което съм много доволен и съм Ви много благодарен за това: вие демонстрирахте, че белоруските граници са границите на Съюзната държава и никой няма право да дрънка оръжията си там“, каза белоруският лидер.

Той също така благодари на руския президент за факта, че Русия ще бъде първата, която доставя на Беларус ваксини срещу коронавирус. „Благодарен съм Ви и оценявам, че ни поставиха на първия ред за осигуряване на ваксини“, каза Лукашенко.

Президентът на Беларус Александър Лукашенко заяви, че по време на протестите в неговата страна опозицията все още не е излязла извън рамките на приемливите действия.

„В събота и неделя ще освободим част от Минск, за да могат хората, ако желаят, да преминат през тази част“, каза Лукашенко на среща с руския президент Владимир Путин, говорейки за протестните действия на опозицията. „Основното нещо, което казвам през цялото време, е да не се пресича границата“, добави той.

„Никой досега не е нарушил тези червени линии“, заяви Лукашенко.

Руският президент Владимир Путин от своя страна смята, че самите граждани на Беларус и без външен натиск трябва да решат ситуацията, възникнала в тяхната страна.

„Ние сме за това, самите беларуси, без да ги подтикваме и натискаме отвън, в спокоен режим и диалог, да се разберат в тази ситуация и да стигнат до общо решение“, каза руският лидер. Той отново поздрави Лукашенко за победата му на последните президентски избори. „Искам да Ви пожелая всичко най-добро и успех“, каза Путин.

Той заяви също, че счита предложението на Лукашенко за изменение на конституцията на Беларус за логично, навременно и целесъобразно. За изпълнението на тази идея вече е създадена съответна структура, оглавявана от заместник-председателя на Конституционния съд на Беларус, отбеляза Путин. „Сигурен съм, че като се има предвид вашия опит в политическата работа, работата в тази област ще бъде организирана на най-високо ниво и това ще ни позволи да достигнете нови граници в развитието на политическата система на страната, което означава, че ще създаде условия за по-нататъшно развитие,“ заяви руския лидер.

Освен това Путин обяви ангажимента на Москва към всички предишни споразумения с Минск, включително във форматите на Съюзната държава и Организацията на Договора за колективна сигурност (ОДКС). „Русия остава ангажирана с всички наши споразумения, включително споразуменията, произтичащи от договора за Съюзната държава и ОДКС,“ каза руският лидер. „Ние разглеждаме Беларус като наш най-близък съюзник.

„Разбира се, както съм ви казвал много пъти в телефонни разговори, ние ще изпълним всички поети от нас задължения“, увери Путин, припомняйки, че говори за взаимните задължения на двете страни, поети в началото на 90-те години, когато той все още не беше президент на Русия.

Източник: http://epicenter.bg/

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *