Лукашенко ще се срещне с Путин в Сочи

Лукашенко ще се срещне с Путин в Сочи

Президентът на Беларус Александър Лукашенко се очаква да има днес среща с руския си колега Владимир Путин в Сочи, съобщи БНР. От руска страна съобщението гласи, че „двамата лидери ще обсъдят стратегическото партньорство между Русия и Беларус, включително перспективите за засилване на интеграционните процеси в рамките на Съюзната държава“.

Но очакванията са Лукашенко да поиска и икономическа подкрепа под формата на кредити и евтини газ и петрол. Политологът Александър Класковски прогнозира, че Москва ще настоява да придобие в замяна доходоносни беларуски активи. „Струва ми се, че Москва ще се опита сега да навлезе по-сериозно в беларуската икономика, да заеме командните височини, а който командва икономиката, той командва и политиката. Тогава за Москва ще е по-лесно да движи по беларуската политическа шахматна дъска едни или други фигури“, коментира той пред БНР.

Визитата се случва на фона на продължаващите мощни антиправителствени протести в Беларус. В неделя в столицата Минск се събраха отново десетки хиляди недоволни от управлението на Лукашенко. Протести имаше и в други големи градове. Съобщено бе за над 400 арестувани.

Путин вече призна президентските избори в Беларус за легитимни. Той дори обяви, че има резерв в руските силовите структури, който е в готовност да замине на помощ на правителството в Беларус, при необходимост.

Източник: http://epicenter.bg/

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *