Маас не изключи спиране на „Северен поток 2“ като реакция на инцидента с Навални

Маас не изключи спиране на „Северен поток 2“ като реакция на инцидента с Навални

Германските власти обмислят всички варианти, включително спирането на строителството на газопровода „Северен поток 2“, като отговор на инцидента с Алексей Навални. Това съобщи в четвъртък вечерта германският външен министър Хайко Маас в ефира на телевизионния канал ZDF, отбелязвайки, че решението за проекта ще зависи от Русия, предават ТАСС и Агенция „Фокус“.

„Ще обмислим всички варианти и в подходящ момент ще вземем решение“, заяви министърът. „Ако вземе участие в разследването, Русия може да допринесе за това, да не бъде взето такова (за спиране на „СП2“) решение“, обясни Маас.

„Не можем да кажем, че щом санкциите не действат, не трябва да налагаме такива. Понякога е необходимо да се вземат мерки, като по този начин се каже, че не искаме да живеем в свят без правила“, каза германският външен министър.

Разговорите за спиране на реализацията на „Северен поток 2“ в Германия започнаха след хоспитализацията на руския опозиционер Алексей Навални. Лидерите на партия „Союз-90/„Зелените“ категорично настояха проектът да бъде спрян. Либералната Свободна демократическа партия предложи временен мораториум върху строителството, докато не бъдат изяснени всички въпроси. Същото поиска кандидатът за поста председател на Християндемократическия съюз Фридрих Мерц. „Левицата“ се обяви против.

Досега германското правителство настояваше газопровода да не се свързва с политическите въпроси и чак, след като военните токсиколози на Германия съобщиха, че според тях Навални е отровен с вещество от групата на „Новичок“, тонът се промени донякъде, припомня руската агенция. Маас по-рано изрази надежда, че „Русия няма да принуди [Германия] да промени позицията си“.

Това беше тълкувано от медиите и наблюдателите като заплаха за спиране на проекта. Според говорителя на Ангела Меркел канцлерът „се е присъединила към думите“ на външния министър. Ръководителят на Министерството на икономиката на Федерална република Германия Петер Алтмайер заяви, че е скептичен относно перспективите за въвеждане на подобни санкции.

Дмитрий Песков, официален представител на президента на Руската федерация, заяви, че Москва е готова за всестранно сътрудничество с Берлин. Той отбеляза, че преди пренасянето на Навални в Германия не са установени токсични вещества. Руското външно министерство посочи, че Москва продължава да чака отговор от Берлин на искането на Генералната прокуратура.

Говорителят на дипломатическото ведомство Мария Захарова заяви, че германското външно министерство не е предоставило на руския посланик никакви доказателства за случилото се, отбелязва още ТАСС.

Източник: http://epicenter.bg/

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *